Október 24-én este világítsanak Székelyföld határai!

Árus Zsolt, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke tartott tájékoztatót az október 24-re kitűzött, Székelyföld határainak kivilágítását célzó, figyelemfelkeltő megmozdulás terveiről. Elmondta, hogy ezzel a nagyszabású rendezvénnyel az a cél, „hogy, ugyan mi tudjuk, és már sokszor elmondtuk, de mutassuk is meg, hol van Székelyföld határa.” 59 településről van szó, amelyek Székelyföld határán, vagy ahhoz közel terülnek el, és ezeknek a külső határán szándékoznak tűz, reflektor és egyéb más módon fényjelekkel megjelölni Székelyföld körvonalát. Azzal a megengedéssel, hogy nem lesz hajszálpontos a kijelölés, hiszen elsősorban magaslati pontokat, hegycsúcsokat céloztak meg a szervezők, ahonnan messzebbre látszanak a fények. Az eredeti terv, miszerint kilométerenként fény gyúljon, objektív okok miatt valószínűleg nem valósítható meg. Minden településen lesz egy találkozási pont, ami viszonylag közel esik a központjához és könnyen megközelíthető járművekkel is. A szervezők odavárnak minél több embert az illető településről, a környező falvakból, városokból, Székelyföld belsejéből, Erdélyből, de akár külföldről is. Ezeken a pontokon is lesz tűzgyújtás, és ökumenikus istentiszteleteket is tartanak. Azokon a településéken, ahol létezik helyi székely tanács, ott az látja el a szervezési feladatokat.

Gyergyó szék főszervezője Vadász-Szatmári István (elérhetőség: vszistvan@gmail.com). Gyergyószentmiklóson a helyi felelős: Árus Zsolt (elérhetőség: arus.zsolt@sic.hu). Találkozási pont: a Krigel Sportegyesület lovas pályája. Megközelíthető gyalog, kerékpárral, autóval. A Tűzoltó utcán kell elhagyni a várost, a pálya a város szélétől pár száz méterre található, az út jobb oldalán. Tágas tér áll rendelkezésre parkolásra. Fellép: a Gyergyói Fúvószenekar. Tervezett kivilágítási pontok száma: 6.

Gyergyóalfaluban a helyi felelős: Kiss Loránd (elérhetőség: klorand77@feemail.hu, +40/745/585.749). Találkozási pont: a községi labdarúgópálya, Alfalu Borzont felőli kijáratánál. Tervezett kivilágítási pontok száma: 2.

Gyergyóremetén még nincs kinevezett helyi felelős, és a találkozási pontok sincsenek névlegesítve. Tervezett kivilágítási pontok száma: 2.

Maroshévízen a helyi felelős: Czirják Károly (elérhetőség: +40/744/136.06), segítője az Urmánczy János cserkészcsapat. Találkozási pont: a református vendégház. Ez a Bánffy fürdőtelepen van, a sípálya felé haladó út mellett. Innen jól látható az egész település.

Kivilágítási pontok:

A Bájos-tetői kilátó; Felelős: Hámos Mihály (elérhetőség: 0734/952.053);

A meteorológiai állomás mellet; Felelős: Rokai János (elérhetőség: 072/1457.077);

Román többségű települések, ahol a széki tanács külső segítségre is számít: Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Bélbor, Gyergyóvárhegy.

Van hol még nincsenek helyi felelősök, és a kivilágítási pontok sincsenek megnevezve. A továbbiakban érdemes követni a Székely Nemzeti Tanács honlapját (http://sznt.sic.hu/), hová folyamatosan kerülnek fel friss információk.

A szervezők akárcsak az előző felhívásban, most is felkérik Székelyföld határközségeinek és határvárosainak önkormányzatait, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, a civilszervezeteket, a helyi önkéntes tűzoltókat és közbirtokosságokat, és az érintett települések minden lakóját, hogy vállaljanak aktív szerepet Székelyföld határainak kivilágításában.

„Október 24-én, szombaton övezze fény Székelyföldet, legyen látható az a körvonal, amely számunkra cél, de amely jelkép is, a székely haza jelképe, amelyet sem elhagyni, sem elfeledni nem fogunk, amely összefog bennünket és közös cselekvésre ösztönöz.
A Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló erejű összefogással hozzuk Bukarest és a nagyvilág tudomására, hogy Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani nem hagyjuk!

sznt_jarmu

Kérem ossza meg ismerőseivel: