Októberben tovább nőttek az árak

Az inflációs ráta 2,6%-ra emelkedett

Októberben tovább nőttek az árak, az inflációs ráta a szeptemberi 1,8%-ról 2,6%-ra emelkedett. Az élelmiszerárak 3,52%-kal, a többi termék ára 3,26%-kal nőtt – közölte az Országos Statisztikai Hivatal.

2016 októberéhez képest viszont 0,33%-kal csökkentek a szolgáltatások árai.

A román jegybank (BNR) 1,9%-ról 2,7%-re felfele módosította az év végéig várható inflációs rátát. 2018 végéig a BNR 3,2%-os, 2019 végéig pedig 3,1%-os inflációt jelez előre.

Forrás: www.agerpres.ro


A román jegybank tovább emelte az idei inflációs előrejelzést

    A román jegybank jelentősen megemelte az idei inflációs előrejelzését csütörtökön a három hónappal korábban közölt várakozásokhoz képest: míg augusztusban még csak 1,9 százalékos inflációval számolt, most már 2,7 százalékos éves inflációs valószínűsít.
Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: a jövő évi előrejelzést nem módosították, 2018-ban év végén 3,2 százalékos, míg 2019 harmadik negyedévének végén 3,1 százalékos inflációval számolnak.

inflacio_EU

    A fogyasztói árnövekedéssel kapcsolatos, folyamatosan változó előrejelzésekből kiderül, hogy a román központi bankot is váratlanul érték a Bukarestben januárban hatalomra került szociálliberális kormánykoalíció gazdaságpolitikájának hatásai. Az év első felében a jegybank az eredetileg közölt 2,1 százalékról két lépcsőben mérsékelte 1,6 százalékra idei inflációs előrejelzését, ahhoz, hogy most minden korábbinál magasabb inflációs rátát valószínűsítsen.
    Romániában a tavalyi év eleji négy százalékpontos, illetve az idei év eleji további egy százalékpontos áfa-csökkentése nyomán az infláció az idei év első feléig (másfél éven keresztül) negatív tartományban volt. A közalkalmazotti béremelések, a fogyasztás megugrása, az üzemanyagokra kivetett jövedéki adók emelése nyomán azonban a fogyasztói árak emelkedni kezdtek, a vártnál gyorsabb ütemben.
A fogyasztás a külkereskedelmi mérleg hiány gyors emelkedését is előidézte: a román import az év első kilenc hónapjában már csaknem 9 milliárd euróval meghaladta a kivitelt. A jelenséget kommentálva Isărescu arra figyelmeztetett: Románia külföldön teremt munkahelyeket, ha gazdasági növekedését a fogyasztás növekedésére alapozza és nem saját gazdaságának fejlesztésébe fektet be.

    Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett a román éves inflációs ráta, amely négyéves csúcs. Legutóbb 2013 novemberében volt magasabb, 1,83 százalék az infláció Romániában.
    Csütörtökön ötéves mélypontra esett a román lej az euróval szemben, azt követően, hogy szerdán a román kormány – a szakszervezetek és munkáltatók tiltakozása ellenére – 2018 januári hatállyal módosította a járulék befizetések rendszerét és ismét átírta az adótörvényt. A jegybank csütörtökön 4,6279 lejes euró-árfolyamot közölt: ennél rosszabbul csak 2012 augusztusában váltották a román fizetőeszközt az euróval szemben, amikor Traian Băsescu akkori államfő felfüggesztése okozott bizonytalanságot és politikai válságot az országban.

Baranyi László/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: