Októberi rendezvények

 

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ beszámolója

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója, Kisné Portik Irén és kulturális referensei, Sövér Adél és Borsos Júlia sajtótájékoztatón mutatták be a 2015–2016-os évadra meghirdetett komolyzenei bérletet, valamint az új kulturális idény programkínálatát.
Az októberben sorra kerülô rendezvényeket bővebben is ismertették.

2015. október 8-án, csütörtökön 19 órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében kerül megrendezésre a sepsiszentgyörgyi Georgius és a Csíki Kamarazen közös hangversenye:

A sepsiszentgyörgyi Georgius és a Csíki Kamarazenekar közös hangversenye
– filmzene élőben –

A Csíki Kamarazenekar és a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar rendkívüli hangversenyt tartanak a VI. Székelyföldi Napok keretében.
A 42 tagú szimfonikus zenekar több nagysikerű film zenéjét játssza. Közben a vetítővásznon részletet láthatunk az adott filmből.

 Műsoron:

Drágán add az életed (Die Hard), Amadeus, Ausztrália (Australia), Volt egyszer egy Amerika… (Once upon a time in America…), Cinema Paradiso, Schindler listája (Schindler’s List), A Tenkes kapitánya, Indiana Jones (Indiana Jones), Batman (Batman), Szabadság, Szerelem, Hegedűs a háztetőn (Fiddler on the Roof), A Karib-tenger kalózai (Pirates of the Caribbean), Pókember 3. (Spider-Man 3), Robin Hood, a tolvajok fejedelme (Robin Hood: Prince of Thieves), Vissza a jövőbe (Back to the Future), Star Wars IV. – Csillagok háborúja (Star Wars)

CSIKI KAMARA es GEORGIUS


Az est karmestere Werner Gábor Budapestről, aki 1969-ben született Budapesten, zenei tanulmányait ötévesen kezdte gordonkán, majd e mellett tanult zongorázni és ütőhangszereken játszani. Gimnáziumi tanulmányai után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatának gordonka szakán szerzett diplomát. 1991-től a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja, és mellette számos kamarazenekarban is játszott.

1990–1993 között a Camerata Transsylvanica, 1993-tól 1995-ig a Sonora Hungarica, 1996–1999 között a Hubay Jenő Kamarazenekar tagja. Ezt követően a Magyar Virtuózoknál is muzsikált.

1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol karmester szakon szerzett diplomát, majd Jurij Szimonov mesterkurzusain képezte magát tovább. 1999-től a Hevesi Kamarazenekar művészeti vezetője.

2000-től a Budafoki Dohnányi Zenekarnál tölt be karmesteri állást. E mellett számos magyar zenekart dirigált vendégkarmesterként. Vendégszerepelt Hollandiában, Olaszországban, Svájcban, Németországban és Erdélyben. 2002-ben Donáth-díjjal tüntették ki. 2010-től a Csíki Kamarazenekar gyakori vendégkarmestere.


Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9–16 óra között.
A koncertre érvényesek az Ambrus Éva, és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek.
Jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 10 lej.
Jegyrendelés a 0266/361.992-es telefonszámon.

*    *    *

Az idén sem marad el az október 6-ai nemzeti emléknap, az aradi vértanúkra való emlékezés:

Felhívás

Október 6-i megemlékezés

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ szeretettel meghív mindenkit 2015. október 6-án délután 17 órától a római katolikus temetőbe az aradi vértanúk emlékére szervezett ünnepségre. A megemlékezést követően szentmisét tartanak a Szent Miklós római katolikus templomban.

Megkérjük mindazokat, akik koszorúzni óhajtanak, legkésőbb október 5-én, 16 óráig jelezzék szándékukat a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában vagy a 0266/361.992-es telefonszámon.

*    *    *

Folytatódik az Országjárók-Világjárók élménybeszámolókkal és vetítésekkel egybekötött előadássorozat:

26. Országjárók-Világjárók

Nászút a Világ körül – 40 000 kilométer, 1550 nap és 46 ország fekvőkerékpárokon

Helyszín: Gyergyószentmiklós, művelődési ház színházterme

Időpont: 2015. október 6., kedd 19 óra

Előadók: Zárug Zita és Harkányi Árpád

26.orszagjarok-vilagjarok


Háttérinformáció

Egy ifjú jegyespár 2011-ben indult el biciklivel világkörüli nászútra. Zárug Zita és Harkányi Árpád nászútja számokban: 1550 nap, 40140 kilométer, 46 ország. Annak idején a Hősök teréről indultak, és 2015. szeptember 6-án is ide érkeztek vissza.

2015. július 15-én léptek be Európába, és Franciaországból Svájc és Ausztria hágóin, a Duna völgyén keresztül folytatták útjukat, miközben soha nem telt el három napnál több, hogy ne futottak volna össze honfitársakkal.

A magyar határt szeptember másodikán lépték át Ágfalvánál és Soprontól már kisebb csapatban tekertek tovább, azóta pedig folyamatosan ünnepelnek, mert elérték a négy évvel ezelőtt kitűzött távolságot.

„Tudatosan úgy terveztük, hogy csak a legutolsó napokon, már Magyarországon érjenek minket ezek a számok, mikor már sokadmagunkkal ünnepelhetünk. Először a negyvenezer kilométert ünnepeltük meg, merthogy mindenki úgy tudja, hogy ennyi az Egyenlítő hossza, így mi is ezt a számot ismertük.

Aztán felhívták rá a figyelmünket, hogy az egyenlítő pontos hossza igazából 40075 kilométer. Több se kellett nekünk, hát ezt a kilométerünnepet is megültük az ekkor már közel 30 fősre duzzadt csapatunkban Ácsteszéren. Elvégre ünnep akkor van, amikor csinálunk, és miért ne csinálhatnánk az utolsó magyar szakaszunk minden napján, így aztán igazi ünnepi hangulatban tekertünk ilyen remek társaságban az utolsó háromnapi magyar szakaszunkon, remekül érezzük magunkat és nagyon jó érzés, hogy ezt az örömöt ennyi emberrel oszthatjuk meg” – mesélte lelkesen Árpád a hosszúra nyúlt nászút utolsó napján.

zitaesarpi

„Kérdezik sokan, hogy mi lesz ezután, mi a következő terv? Az úton erre is sok inspirációt kaptunk, nemrég Ausztriában egy házaspárnak álltunk meg, akik a kerékpárút szélén tolták a kerékpárjaikat. A férfi bringája mögött egy utánfutó is volt, benne egy három hónapos gyermek. Így túráztak, mikor defektet kaptak, segítettünk rajtuk, megjavítottuk a biciklit, amiért nagyon hálásak voltak, mégis mi úgy érezzük, ennél többet kaptunk tőlük, hiszen az ő példájuk megmutatta, hogy már ilyen apró gyermekkel is lehet utazni.

Pár hónappal ezelőtt Peruban pedig egy portugál-svájci páros családjával találkoztunk, akik több hónapos latin-amerikai kerékpártúrájuk közben a 9 és 11 éves gyermeküket >>homeschooling<< rendszerben tanítva utaztak a világban. De egyelőre most először csak pihenni szeretnénk, aztán a többit majd meglátjuk” – tette hozzá Árpád.

Forrás: termeszetbaratikor.network.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: