Oltási kampányt szerveznek a közoktatásban és az egyetemeken

Két hónapon át tart az akció

Két hónapon át tartó koronavírus elleni oltási kampányt szerveznek a közoktatásban és az egyetemeken, az iskolákban szeptember 13-ától november 15-éig, a felsőfokú tanintézetekben október 1-jétől december 1-jéig – jelentette be kedden az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă közölte, az iskolákban és egyetemeken a diákok, ezek családtagjai, a tanszemélyzet és az iskolai kisegítő személyzet tagjai kaphatják meg a koronavírus elleni oltást. A folyamattal kapcsolatos metodológiát és utasításokat a nap folyamán kiküldik az egészségügyi minisztériumnak, a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak és az oktatási tárcának is – tette hozzá az oltásparancsnok.

A közoktatásban szeptember 13-án kezdődik a speciális oltási kampány és november 15-éig tart, az egyetemeken október 1-jétől december 1-jéig lehet majd igényelni a vakcinát. A felsőoktatási intézetekben a megjelölt időpontnál korábban is kialakíthatják az oltópontokat – magyarázta Gheorghiţă.

Az iskolákban három módon lehet megszervezni az oltást: mobil oltócsapatokkal, a tanintézetek saját rendelőiben vagy az iskolák közelében levő oltóközpontoknál. Az egyetemisták számára az egyetemi campus területén vagy más erre megfelelő helyiségben alakítanak ki oltóközpontokat – magyarázta a szakember.

Az oltási programot az igénylések függvényében szabják meg. Azokban a tanintézetekben, amelyekben saját oltóközpontot alakítanak ki, előzetes bejelentkezés nélkül is fel lehet venni az oltást, ha pedig a tanintézet közelében levő oltóközpontnál zajlik az oltás, az oltási platformon való előzetes regisztrációval vagy e nélkül is fogadják a jelentkezőket.

A kiskorúakat minden esetben el kell kísérnie egy felnőtt hozzátartozónak, ugyanakkor egy beleegyező nyilatkozatot is ki kell tölteni ahhoz, hogy a kiskorú megkaphassa a vakcinát – mondta még Valeriu Gheorghiţă.


31 százalékos az átoltottság Romániában

A 12 éven felüli lakosság mintegy 31 százaléka kapta meg eddig a koronavírus elleni oltást Romániában – közölte kedden az oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

Valeriu Gheorghiţă szerint Bukarestben az átoltottság megközelítette az 50 százalékot (49,4 százalék), Kolozs megyében csaknem 46, Szeben megyében 39, Konstanca megyében 36,5, Temes megyében 36,3, Brassó megyében 36,3 százalékos.

Két megyében – Giurgiu és Suceava – az erre jogosultak kevesebb mint 20 százaléka vette fel az oltást, a többi megyében mind 20 százalék felett van az átoltottság.

Szeptember 6-áig 5,28 millió személyt oltottak be a koronavírus elleni vakcina legalább egy dózisával, 5,17 millióan a teljes adagot megkapták – mondta még Valeriu Gheorghiţă.

A falvakban 2,59 millió adag vakcinát adtak be, 1,14 millió vidéki ember kapta meg az oltás teljes adagját. Az ország 2862 községéből 2788-ba jutottak el oltócsapatok A város beoltja a falut program keretében.

A családorvosi rendelőkben szeptember 6-áig 379.842 személyt immunizáltak, 54%-át községekben és falvakban.

Az oltásparancsnok azt is elmondta, hogy jelenleg 579 oltási központ aktív az országban, ezekben összesen 835 oltópont működik.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: