Online igényelhetnek pénzt beruházásokra az önkormányzatok a megyei tanácstól

Itthon. Család. Jövő. – Oda utalnak több pénzt, ahol nagyobb szükség van rá

A lakosság is véleményezheti azokat az igényléseket, amelyeket a helyi önkormányzatok online űrlap kitöltésével fogalmaznak meg Hargita Megye Tanácsának. A kérelmek arról szólnak, hogy idén milyen beruházásokra szeretnének támogatást kapni a települések. Az űrlapok tartalmát a megyei tanácsánál figyelembe veszik a 2017. évi megyei költségvetés tervezésekor. A cél ezzel az online rendszerrel az átláthatóság és a bürokrácia csökkentése.

Hargita Megye Tanácsa is eljárhatna az évi költségvetés elosztásakor úgy, ahogyan más megyékben szoktak, ahol lakosságszám alapján, egy táblázatban elosztják a Pénzügyminisztériumtól kapott összeget a települések között, de szerintem ez nem jó megoldás, ezért immár kilenc éve úgymond pályáztatjuk a helyi önkormányzatokat, felmérve és figyelembe véve az igényeket. Olyan beruházások részfinanszírozásában vállalunk szerepet, amelyek a munkahelyteremtést, a fiatalok itthon maradását, a kistelepülések elnéptelenedésének megállítását célozzák, az Itthon. Család. Jövőszlogen jegyében – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 21-i, keddi sajtótájékoztatóján, amelyet Barabás Csaba kabinetvezetővel együtt tartott a helyi önkormányzatok számára létrehozott online igénylési rendszerről.

SajtajOnlineUrlap2017feb21_2A megyei tanács elnöke elmondta, hogy nem áll rendelkezésre annyi pénz, amennyi igénylés beérkezett, ezért is önmérsékletre intette a polgármestereket kérve, ne űzzenek sportot a kívánságaik felsorolásából, hanem reális, megvalósítható elképzelésekkel jöjjenek. Mint megjegyezte, van olyan település, amely akkora értéket jelölt meg szükségletként, hogy az meghaladja a megye költségvetését. Hangsúlyozta: kiemelt figyelmet szentelnek azoknak a lakosoknak, akik hátrányos helyzetű vidéken élnek, példaként említette, hogy kétezres agglomeráció alatt nem lehet pályázni az EU-nál víz- és csatornarendszer kiépítésére.

Ahol nincs gazdasági kapacitás, ott is élnek emberek, a csinódi lakosoknak is ugyanolyan jogaik vannak, mint a gazdaságilag sokkal fejlettebb településeken élőknek – jegyezte meg.

A megyeelnök egyúttal felhívással fordul a különféle területeken működő szervezetekhez, hogy pályázzanak tűzoltó felszerelésre, nagyobb tárgyi eszközökre, kis vágóhídra, fúvós hangszerre, valamint olyan beruházásokra, amelyeket kalákában meg lehet valósítani. Borboly Csaba az üzenetének a célba juttatásához a sajtó segítségét kérte.

Mint elhangzott, az önkormányzatok február 23-án, csütörtökön déli 12 óráig tölthetik fel igényléseiket. Az űrlap az investitii.hargitamegye.ro honlapon érhető el, és a megyeelnök a Facebookon konzultációt indított a témában: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/782036645295119/

Barabás Csaba kabinetigazgató ismertette az igénylés feltöltésének folyamatát bemutatva egy útmutató kisfilmet, amely elérhető a Youtube videomegosztón (https://youtu.be/711CWT6HkQM). Hangsúlyozta, hogy a program ingyenes volt, nem került a megyei tanács pénzébe. Rámutatott, hogy míg korábban iratcsomók beküldésével igényeltek pénzt az önkormányzatok, és a lakosság csak a végeredményt látta, az idén bevezetett online módszerrel papírt és rengeteg időt spórolnak meg, ráadásul így átláthatóbb a rendszer, és mindenki által követhető. A feltöltött kérelmek automatikusan a megyei tanács iktatójába kerülnek, és felkerülnek a Google-térképre, amelyen akár street view-vel is tanulmányozhatják a tervezett beruházás környezetét, sőt kötelező fényképet is feltölteni. Barabás Csaba ismertette az eddigi tapasztalatokat, melyek szerint egyik önkormányzatnál sem okozott különösebb gondot az űrlap kitöltése.

Kérem ossza meg ismerőseivel: