Online közvélemény-kutatás iskolásokról

A tanulók többsége kimerültnek vallotta magát

A nyolcadikosok egyharmada felkészültnek érzi magát a képességfelmérő vizsgára, ugyanakkor az 5-8. és a 9-12. osztályosok 31 százaléka úgy érzi, lemaradt a tananyaggal ebben a tanévben, és 60 százalékuk legalább egy tantárgyból magánórára jár – derül ki a Mentsük meg a gyermekeket szervezet által végzett közvélemény-kutatásból.

A tanulók többsége kimerültnek vallotta magát, és úgy érzi, ebben a tanévben több segítségre volt szüksége a tanárai részéről. A városon élő gyermekek körében számottevően nagyobb azoknak az aránya, akik szomorúnak, fáradtnak vagy magányosnak érzik magukat, és a vizsga előtt állókra ez még inkább jellemző.

A megkérdezettek 35 százaléka állítása szerint nehezebben, 21 százalék pedig sokkal nehezebben boldogul a házi feladatokkal ebben a tanévben, mint korábban. A nyolcadikosok 53 százaléka vallotta ezt. A líceumi osztályokba járók csaknem 40 százaléka szerint nem nehezebbek a házi feladatok ebben a tanévben, mint az előzőkben voltak, 16 százalék pedig egyszerűbbeknek tartja ezeket, vagy egyáltalán nem kap házi feladatot.

A tanulók 50 százaléka vallotta azt, hogy könnyen átvette a tananyagot, 31 százalék lemaradt vele.

A nyolcadikosok mintegy fele közepesen felkészültnek érzi magát az országos képességfelmérő vizsgára, és háromból egy mondta azt, hogy jól felkészült.

A gyerekek mintegy 70 százaléka egy-három órát szán a házi feladatokra (átlagban 2,8 órát) naponta. A nyolcadikosok és a lányok több időt töltenek tanulással az iskolaidőn kívül, esetükben az átlag eléri a napi 3 órát.

A tanulók mintegy 60 százaléka legalább egy tantárgyból magánórára jár, a magánórával töltött idő átlagban 2,6 órát tesz ki hetente. Az 5-8. osztályosok heti 2,8 órát, a nyolcadikosok pedig átlagban heti 3,5 órát szánnak erre.

Az iskolások csaknem fele (47 százaléka) állítása szerint nem beszél az érzéseiről a tanáraival, 14 százalék azonban szeretné, ha erre sor kerülne. Négyből egy gyerek mondta azt, hogy volt ilyen beszélgetése a tanáraival, és elégedett az eredménnyel.

Az online felmérés februárban készült, 1821 tanuló töltötte ki a kérdőívet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: