Online oktatásra térnek át az iskolák, ahol az osztályok felében felfüggesztették a jelenléti oktatást

Cîmpeanu: a középiskolai diákok várhatóan maguk fogják elvégezni a saját koronavírustesztjüket

A középiskolai diákok elképzelhetően maguk fogják pedagógusok jelenlétében elvégezni az iskolákban a saját koronavírustesztjüket – számolt be pénteki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a szűréshez használt nyáltesztek várhatóan két-három héten jutnak el az iskolákba. Emlékeztetett arra, hogy leszállításuk azért szakadt félbe, mert egy az egyik pályázó cég megtámadta a bíróságon a közbeszerzési eljárás eredményét. Emiatt a múlt héten a szükségleteknek csak a tíz százalékát, 1,5 millió tesztet osztották szét a középiskoláknak.

A tárcavezető elmondta, a minisztérium azt tervezi, hogy legalább a nagyobb gyerekek, azaz a középiskolás diákok maguk végezzék el a saját nyáltesztjüket. Az eljárást tanárok felügyelnék, akiknek mindössze az lesz a feladatuk, hogy nyilvántartásba vegyék a szűrés eredményét.

Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy a diákok iskolai tesztelése nem kötelező. ‘Nem tiltjuk ki az iskolákból azokat a gyerekeket, akik sajnos nem értik meg a szűrés fontosságát’ – tette hozzá.


Megjelent a Hivatalos Közlönyben a járványkörülmények között zajló oktatási tevékenységet szabályozó rendelet

Megjelent péntek délután a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi és az oktatási miniszter közös rendelete a járványkörülmények között zajló oktatási tevékenység szabályozásáról.

A jogszabály szerint január 17-től felfüggesztik a jelenléti oktatást és online folytatják a tanévet azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt.

Ha a Covid-kórházak 75 százalék fölötti leterheltsége miatt valamely megyében be kell zárni az iskolákat és óvodákat, a tanintézményeket csak akkor nyitják meg, ha a kórházi leterheltség 70 százalék alá csökken.

A megyei egészségügyi igazgatóságok rendszeresen közlik honlapjukon a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek kihasználtságát. Minden megyében a csütörtöki adatok függvényében dönt arról a tanintézmények igazgatótanácsa, hogy a következő héten óralátogatással, vagy online folytatódik-e a tanév.

Az egyes tanintézményekben akkor is áttérhetnek az online oktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés. Azokban az osztályokban függesztik fel a jelenléti oktatást, ahol egy héten belül legalább hárman megfertőződnek, illetve azokat a tanintézményeket zárják be, ahol az osztályok több mint felében fel kellett függeszteni a jelenléti oktatást.

A fertőzött társukkal rendszeresen érintkező óvodások vagy iskolások tíz napos karanténba kerülnek, ha nincsenek beoltva és az elmúlt hat hónapban nem estek át a betegségen. A teljeskörűen beoltott és a betegségen az elmúlt hat hónapban átesett gyermekek számára a karantén csak öt napig tart.


Cîmpeanu: eddig 460 ezer tanuló kapta meg a koronavírus elleni oltást

A tanügyi alkalmazottak több mint 70 százaléka be van oltva koronavírus ellen, a diákok közül pedig mintegy 460 ezren kapták meg eddig a vakcinát – számolt be pénteki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a hétfői adatok szerint 2838 tanintézet személyzeték az átoltottsága 100 százalékos. Ezekből a számokból pedig azt a következtetést vonta le, hogy a tanügyi alkalmazottakban és a diákokban az országos átlagnál jobban tudatosult az oltás fontossága.


Cîmpeanu: online oktatásra térnek át azok az iskolák, amelyek osztályainak legkevesebb felében felfüggesztették a jelenléti oktatást

Továbbra is érvényben marad az előírás, hogy teljes egészében online oktatásra térnek át azok az iskolák, amelyek osztályainak legkevesebb felében felfüggesztették a jelenléti oktatást – közölte pénteken a tanügyminiszter.

Sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu emékeztetett arra, hogy az új szabályok szerint egy óvodai csoportban vagy iskolai osztályban akkor függesztik fel a jelenléti oktatást, ha hét egymást követő napon legkevesebb három koronavírus-fertőzéses esetet igazolnak.

Mint ismert, az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) csütörtök este elfogadott határozata értelmében online oktatásra térnek át a tanintézetek azokban a megyékben, amelyekben a koronavírusos betegek kezelésére szánt kórházi ágyak több mint 75 százaléka foglalt. A miniszter elmondta, jelenleg egyik megyében sem haladja meg a kórházi ágyak kihasználtsága ezt az arányt, ezért hétfőn valamennyi tanintézetben jelenléti oktatás zajlik majd.

Cîmpeanu elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium és a tanügyi tárca közös rendelete a járványkörülmények közötti oktatás új szabályairól már péntek délután megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Elmagyarázta: azért nem teszik többé függővé a települések fertőzöttségi rátájától és az iskolai személyzet átoltottságától a jelenléti oktatást, mert a koronavírus omikron-variánsával szemben a vakcinák kevésbé hatékonyak.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: