Orgonakoncert Gyergyószentmiklóson

RÁKÁSZ GERGELY: LORDS OF THE ORGAN III.

Időpont: 2019. április 30., kedd 19:00 óra
Helyszín: Gyergyószentmiklós, Gyergyószentmiklósi Örmény Templom, Örménytemplom utca 1.
Jegyelővétel: Művelődési Központ irodájában. H-P.: 9-16 óráig. Bővebb információ a 0266/ 361/ 992 illetve a 0742/ 251 503 telefonszámon.
Jegyár: 20 lej.


Mozgalmas év volt a tavalyi Rákász Gergely orgonaművész életében. 85 koncertet adott, elkészült két új CD anyaga, megszületett második fia, elindult a Rákász Gergely alapítvány, és nyáron szülővárosában, Győrben nagyszabású szabadtéri koncerttel ünnepelték 25 éves jubileumát a színpadon. Idén tavasszal pedig visszatér immár hagyományos erdélyi turnéjára, ahol ismét az orgona lordjai – Bach és Vivaldi – kerülnek reflektorfénybe. A turné kilenc állomásos lesz, 2019. április 24-én rajtol Brassóban.

Rákász Gergely Lords of the Organ sorozata harmadik évadához érkezett idén, és már számos rangos fesztivál a műsorára tűzte. A koncepció az, hogy ha az orgona a hangszerek királya akkor a lordok, a főurak azok, akik az asztalát körülülik. Bach természetesen az asztalfőn ül, és minden évben azok kerülnek a műsorba, akik valamilyen módon kötődnek az adott esztendőhöz. Idén Vivaldi és Bach művek, Gustav Holst legendás Bolygók szvitjéből a Jupiter, Berlioz Rákóczi indulója, és francia romantikusok kaptak helyet a műsorban, mindegyik Rákász saját átiratában.


Rákász Gergely így ír a Lords of the Organ III. – Bach, Vivaldi, Italy sorozat műsoráról:

rakasz1„Bach és Vivaldi társaságában utazunk a korabeli Weimarba ahová a fiatal, belevaló német mester a divat miatt átköltözteti Itáliát. Bach szinte még kölyök, imponálni akar a munkaadójának, látja továbbá, hogy Vivaldi a hölgyek körében az elalélés határáig népszerű, hát tőle megkapják – gondolja. Csak azzal nem számol, micsoda változásokon megy át ő maga is eközben. Vivaldi zenéjével ismerkedve a gáláns olasz modor és a formák észrevétlenül belesimultak alapos német keretei közé. Szellem találkozott itt érzékiséggel. Bach mindig intellektuális kihívásként tekintett a zenére, Vivaldit viszont elsősorban az érdekelte, hogy a zenéje elbűvölő legyen. Szigorú szerkesztettség és Isten szolgálata az egyik, hangzatos dallamívek, amelyek élénk érzelmeket közvetítettek a másik oldalon.

Vivaldi ez a klasszikus zenei szupersztár fényes csillagként ragyogott a korabeli európa egén, bár közelebbről megnézve üstököst láttunk volna egyik jövedelmező megbízástól a másikig száguldani, mindenkit inspirálva aki csak hallotta. Egocentrikus volt, hencegő, élvezte a sikert, a pénzt, ahol lehetett kibújt a köznapi szabályok alól, ám ne legyünk ezért haragosak rá! Isten beszélt belőle, de mégiscsak ember volt.

Bach viszont ritkán mozdult ki otthonról, szeretett a saját közegében dolgozni, mégis beolvasztott a stílusába minden értékes zenei gondolatot, amivel találkozott. Nehéz elképzelni két jobban különböző életutat és életvitelt. Zenei találkozásuk nyomán az egyikük élete gyökeresen megváltozott. Négy csodálatos remekmű rajzolja fel a miért és a miképp útját, kettejük jellemét. (Bach nagy c-moll Prelúdium, Vivaldi – Tél – A Négy Évszakból, Vivaldi a-moll Concerto, és Bach Olasz Koncert.) Vajon milyen felületes, és mély változásokat idézhetünk elő mi emberek egymásban? Ezekre a kimondott és kimondatlan kérdésekre ad választ ez a műsor.”


Rákász Gergely koncertjei, az általa kigondolt „látványkoncert” műfajában, átütő sikerűek. Nagy számban vonzzák a hallgatókat, kínosan ügyelve az esztétikai arányokra. Zenetörténeti narráció és vetítés keveredik az előadott művekkel olyan produkciót hozva létre, amely feltölt, szórakoztat, elgondolkoztat, de az előadás mégis megmarad azon a borotvaélen, aminek az egyik oldalán az érdektelenség, a másikon a csinnadratta irányába lehet leesni.

A frissen indult Rákász Gergely Alapítvány határon túli és anyaországi magyar területekre, valamint magyar közösségeknek szervez hangversenyeket magyar művészekkel. Minden megvalósult koncertre onnan ide – innen oda úgy tekint, mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között a művészet erejével. Rákász Gergely és csapata öt éve térnek vissza minden évben Erdélybe, és látva az ottani hangversenyek különleges erejét született meg az alapítvány gondolata. Jó volna ilyen hangversenyekből több, és nem csak Erdélyben, hanem például Kárpátalján.


A művészről:

fotó Rózsa Erika_portré15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. VíziZene című produkciója a Dunán, a Rajnán és a Szajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja. Játszott a Dán Koronahercegnőnek, Magyarország Miniszterelnökének, és a WHO-nak. Jótékonysági projektjeiben, közönségével együtt számos nemes célt támogat, melyek közül a legjelentősebb a Böjte Csaba testvér Tusnádi gyermekotthonában élők jobb sorsa. A koncertjein nem csak a játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét. Iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 50 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgona zenével. Nyolc szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.


A személyes találkozásig, szeretettel küldöm üdvözletem :

https://www.facebook.com/rakaszgergely/videos/2106269642755142/


A TURNÉ HELYSZÍNEI ÉS RÉSZLETEI:

Időpont: 2019. április 24., 19.00 

HELYSZÍN: BRASSÓ – Brassói Magyar Evangélikus Templom

Jegyelővétel: a Brassói Lapok szerkesztőségében, a Pilvax vendéglőben és a Frézia Mánia virágüzletben (Négyfalu)

Jegyár: 30 lej


Időpont: 2019. április 26., 19.00 

HELYSZÍN: SEPSISZENTGYÖRGY – Gyöngyvirág utcai református templom

Jegyelővétel: a Városi Kulturális Szervezőirodában hétfőtől csütörtökig 10–16 óráig, pénteken 11–13 óráig.

Jegyár: 30 lej


Időpont: 2019. április 27., 18.00 

HELYSZÍN:  KÉZDIVÁSÁRHELY – Vigadó Művelődési Ház, nagyterem

Jegyelővétel: a Vigadó Művelődési Ház jegypénztárában, hétfőtől péntekig  8–16 óráig.

Jegyár: 20 lej


Időpont: 2019. április 28., 19.00 

HELYSZÍN: SEGESVÁR – Református Templom

Jegyelővétel: a református lelkészi hivatalban, naponta  9–17 óra között.

Jegyár: 20 lej


Időpont: 2019. április 29., 19.00 

HELYSZÍN: CSÍKSZEREDA – Márton Áron utcai református templom

Jegyelővétel: a Szakszervezeti Művelődési Házában 11–13 és 17–19 óráig.

Jegyár: 30 lej


Időpont: 2019. április 30., 19.00 

HELYSZÍN: GYERGYÓSZENTMIKLÓS – Gyergyószentmiklósi Örmény Templom

Jegyelővétel: a Figura Stúdió Színház jegypénztárában hétfőtől péntekig 15–19 óráig.

Jegyár: 20 lej


Időpont: 2019. május 1., 19.00 

HELYSZÍN: MAROSVÁSÁRHELY – Kultúrpalota kamaraterme

Jegyelővétel: a Kultúrpalota jegypénztárában keddtől péntekig 9.00–15.30 óráig, szombaton és vasárnap 9 és 14 óra között.

Jegyár: 20 lej


Időpont: 2019. május 2., 19.00 

HELYSZÍN: SZÉKELYUDVARHELY – Stúdió mozi

Jegyelővétel: Mr. Muzic Zenebolt, nyitvatartás 9–18 óráig.

Jegyár: 30 lej


Időpont: 2019. május 17., 19.00 

HELYSZÍN: NAGYSZEBEN – Református Templom Galéria

Jegyelővétel: a kompostor.ro honlapon, de a helyszínen a koncert előtt is lesz jegyértékesítés a helyek számának függvényében.

Jegyár: 20 lej


 

Kérem ossza meg ismerőseivel: