Országos influenzajárványt hirdetett az egészségügyi minisztérium

A megbetegedések száma meghaladta a járványküszöböt

Sorina Pintea tárcavezető szerdai sajtótájékoztatóján közölte, mivel a megbetegedések előfordulása három egymást követő héten meghaladta a járványküszöböt, járványról beszélhetünk.

A miniszter rámutatott, az influenza az ország egész területén terjed, de nem azonos intenzitással. Hozzátette, a megbetegedést olyan vírustörzs okozza, amely enyhe vagy közepes erősségű tünetekkel jár. A szaktárca által megvásárolt és a romániai gyógyszertárakban kapható oltás védelmet nyújt e vírustörzzsel szemben – mondta még Pintea, hozzátéve, hogy a szakemberek szerint várhatóan februárban is hasonló intenzitással fog terjedni a betegség.

A miniszter kiemelte, az egészségügyi tárca célja a súlyos esetek és az influenza okozta elhalálozások számának csökkentése. Hangsúlyozta, a minisztérium további 30 ezer adag vakcinát rendelt a magas kockázati csoportokba tartozók beoltására. Emellett minden egészségügyi intézménynek javasolják a látogatások korlátozását, az akkut légúti fertőzések kezelésére használt vírusellenes készítmények készletének feltöltését, az influenzára utaló tünetekkel kórházba került betegek kezelésének azonnali elkezdését, kellő mennyiségű védőeszköz és fertőtlenítőszer beszerzését.

Sorina Pintea rámutatott, a tanfelügyelőségek a megyei közegészségügyi igazgatóságokkal közösen elrendelhetik az oktatás felfüggesztését azokban az iskolákban vagy osztályokban, ahol a hiányzók aránya meghaladja a 20 százalékot.

Az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján jelen levő prof. dr. Adrian Streinu-Cercel hangsúlyozta a gyakori kézmosás fontosságát és egészségügyi védőmaszk viselését javasolja a lakosságnak. “A védőmaszkot nem az orr alá kell tenni. Ha az orr alá teszik, fölöslegen viselik. (…) Ne feledkezzenek meg az orröblítésről sem. Amikor megmossuk a kezünket, az arcunkat, ne hagyjuk ki az orr belső részének az átmosását sem, mert ezzel megtisztítjuk a szennyeződésektől” – fogalmazott.

A szülőknek a szakember azt javasolja, hogy a jövő héten esedékes félévközi vakációban ne vigyék gyermekeiket zsúfolt helyekre. “Ha az emberek megértik, hogy ilyenkor nem jó a gyermekeket bevásárlóközpontokba vinni, jó, ha nem értik meg, újabb megbetegedéshullám vár ránk. Mi, szakemberek, azt ajánljuk, hogy azon a héten vigyék a gyermekeket nagyszülőkhöz, falura vagy máshova, de semmiképpen sem bevásárlóközpontokba és más zsúfolt helyekre” – mondta.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: