Országszerte meleg lesz az időjárás a következő két hétben

De viharok is várhatók

Az időjárás nagyjából az évszaknak megfelelően alakul az elkövetkező két hét során: az ország majdnem minden régiójában meleg lesz, de nem fognak hiányozni a fokozott légköri instabilitás által uralt, viharokat hozó időszakok sem, különösen június 6-a után – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 30-a és június 12-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben a jelzett időszak legnagyobb részében melegebb lesz a megszokottnál, a nappali hőmérsékleti csúcsértékek 24-27 Celsius-fok körül alakulnak, az éjszakai minimumok pedig 9-14 fok körül. Június 2-a és 6-a között helyenként még ennél is melegebb lesz, 28-31 fokot fognak nappal mérni. Június 7-e és 10-e között a sokévi átlaghoz közelebb álló hőmérsékleti értékeket fognak regisztrálni. A kéthetes időszak első napjainak délutánjain fokozódhat a légköri instabilitás, elszigetelten felhőszakadások is előfordulhatnak. Június 6-ától kezdődően gyakoribb és mennyiségileg jelentősebb esőkre lehet számítani.
A Bánságban és a Körösök vidékén a sokévi átlagot megközelítő hőmérsékleti értékek várhatók (nappal 23-27 fok, éjszaka 11-15 fok). Június elsejétől jelentősen felmelegszik az idő, a hét végére 30-33 fokos nappali csúcsértékek és 14-21 fok körüli éjszakai hőmérsékleti értékek várhatók. A második héten enyhülni fog kissé a hőség, de továbbra is meleg lesz, 24-29 fok körül alakulnak a nappali csúcsértékek. A Körösök vidékén hűvösebb napokra is számítani lehet ezen a héten. Az első hét elején a délutáni órákban kisebb kiterjedésű területeken fokozott lesz a légköri instabilitás, jelentősebb hozamú csapadékra június 6-a után lehet számítani.

A hegyvidéken többnyire meleg idő várható a kéthetes időszak alatt, sőt, június 2-a és 6-a között különösen felmelegszik a nappali levegő (20-25 Celsius-fokig) és az éjszakai hőmérséklet sem esik 8 fok alá. A magasan fekvő térségekben ennél valamivel hidegebb lesz. Június 8-10-én kissé lehűl az idő, a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékleti értékek várhatók. Az első hét elején futó záporok, zivatarok várhatók délutánonként, nagyobb területeket érintő és jelentős mennyiségű csapadék május 31-én, illetve június 6-a és 9-e között valószínű.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: