Ősszel találkoznának a székelyföldi megyeelnökök a püspökökkel

A térségfejlesztésről és az egyháztámogatásról beszélgettek Újszékelyen

Újszékelyen találkozott Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsának elnöke – Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc – Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspökkel július 31-én, vasárnap. Az ebéddel egybekötött beszélgetésen jelen volt több térségi unitárius lelkész és az amerikai testvérgyülekezet részéről Harold Babcock. A püspök örömét fejezte ki, hogy ismét magyar megyeitanács-elnök van a három székelyföldi megyében. A térség fejlesztése kapcsán kifejtette, erősíteni kell a szakoktatást, hogy a fiatalok itthon találjanak munkahelyet.

Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslatára a megyeelnökök ősszel székelyföldi szintű találkozót szeretnének szervezni a térségben működő történelmi egyházak püspökeivel, hogy összehangolják az önkormányzatok és felekezetek közösségi életet célzó tevékenységeit. Szóba került a megyék között átívelő turizmus megerősítése, amihez az összekötő úthálózat javítása szükséges, ez is közös törekvés.

A megyei tanácsok egyháztámogatásai kapcsán elhangzott, hogy a megyeközi jó gyakorlatok megosztásában szerepet és felelősséget kell vállalni, ezen a téren egymástól sokat lehet tanulni. A jelenlévők fontosnak nevezték, hogy a település és a hitélet gondjait egyre több téren közösen oldják meg önkormányzati vezetők és egyházak, hiszen ugyanazokat az embereket szolgálják.

Jakab Zsolt újszékelyi lelkész az ebéd kapcsán elmondta, hogy háztájiból van a hozzávaló, a tyúk- és a disznóhús egyaránt, és ehhez a hagyományhoz kellene visszatérni lakodalmakon, illetve más közösségi eseményeken. Ez „egymás között” megoldható volna, és így kiküszöbölhető lenne vendéglőben, nyugatról importált terméket megfizetve ünnepelni. Közösségi esemény közösségi hozzájárulással történjék – értettek egyet a beszélgetés résztvevői –, mert így hatásosabb, nagyobb eredmény érhető el, és benne van a hagyomány szépsége is. Mindennek továbbgyűrűző hatása lehet, ezért a kalákázás terén kell erősíteni, amely a székelyföldi társadalmak egyik fő erejét képviseli.

Kérem ossza meg ismerőseivel: