Ötnapos vakációra mennek jövő héten a romániai közalkalmazottak

    November 30-tól ötnapos vakációra mennek a romániai közalkalmazottak, miután a bukaresti kormány pihenőnappal kötötte össze a jövő heti hivatalos munkaszüneti napokat az azokat követő hétvégével.
    A kabinet szerdán döntött arról, hogy december 2. (péntek) pihenőnap lesz a közszférában, amelyet december 17-én szombaton – vagy azt megelőzően túlórázással – kell ledolgozni. A december 17-i ügyfélfogadást a közintézmények hosszabbított nyitvatartással is kiválthatják a december 16-áig terjedő időszakban.
    A kormányhatározat nem érvényes a megszakítás nélküli tevékenységeket biztosító közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek december 2-ára kitűzött tárgyalásuk van.
    A román parlament 2012-ben nyilvánította hivatalos ünnepnappá november 30-át, Szent András ünnepét, az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol névnapját: a román ortodox egyház ezen a napon ünnepeli azt, hogy a román nép “már kétezer éve” felvette a kereszténységet.
    Másnap, december elsején ünneplik Romániában az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulóját, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal. December 1-je 1990 óta Románia nemzeti ünnepe.
    A december 11-i parlamenti választásokat megelőző időszakban az eddigi 12-ről 14-re emelték a hivatalos munkaszüneti napok számát, amibe húsvét és pünkösd vasárnapját is beleszámolják. A parlament idén fogadta el, hogy január 24-e, a román fejedelemségek (Moldva és Havasalföld) 1859-es egyesülésének ünnepe, illetve június 1-je, a nemzetközi gyermeknap is ezentúl munkaszüneti nap lesz Romániában.

MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: