Óvintézkedések bevezetéséről döntöttek Gyergyószentmiklóson

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében

Óvintézkedések bevezetéséről döntött a Sürgősségi Esetek Gyergyószentmiklósi Bizottsága

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében ma (szerdán), rendkívüli ülést hívott össze Nagy Zoltán polgármester. A tanácskozáson a rendőrség, csendőrség, az önkormányzat és más szervek helyi illetékesei mellett jelen voltak a város fontosabb intézményeinek vezetői is.

Nagy Zoltán polgármester hangsúlyozta, Gyergyószentmiklóson egyelőre nincs gond – nem tartanak nyilván koronavírussal fertőzött beteget, de elővigyázatosságra mindenképpen szükség van.

A tanácskozáson a következő rendelkezések születtek:

● 2020. március 22-ig szünetel a gyergyószentmiklósi önkormányzat alárendeltségébe tartozó városi bölcsőde tevékenysége.

● 2020. március 31-ig szünetel a beteglátogatás a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban.

● A közélelmezési egységek (pl. bevásárlóközpont, vegyes üzlet, kávézó, bár, klub stb.), valamint a közszállítást végző vállalatok (a taxik is) kötelesek minél nagyobb gyakorisággal fertőtleníteni a gyakran és sokak által használt felületeket (pl. ajtókilincsek, bevásárlókosarak, bevásárlókocsik stb., illetve utastér, kapaszkodó alkalmatosságok, ülések stb.)

● Az intézmények, gazdasági egységek kötelesek felszerelni mellékhelyiségeiket tisztálkodási eszközökkel (szappan, papírtörlő, kézszárító), illetve kötelesek minél nagyobb gyakorisággal fertőtleníteni a gyakran és sokak által használt felületeket (pl. kilincsek, íróasztalok stb.)

● Az intézmények és nagyobb gazdasági egységek kötelesek lehetőséget keresni arra, hogy alkalmazottaik egy része otthonról dolgozhasson, és ezt lehetőségeik függvényében gyakorlatba is kell ültessék, betartva a Munkaügyi Törvénykönyv vonatkozó előírásait.

● Az egyszerűbb ügyintézés érdekében, Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala igyekszik online elérhetővé tenni azokat a formanyomtatványokat, amelyek szükségesek bizonyos ügyintézésekhez a városháza keretében. Innen lehet megnyitni: https://bit.ly/2IJMGwl

● Az országos rendelkezések értelmében 2020. március 31-ig zárt helyiségekben tilos olyan rendezvényeket tartani, ahol a résztvevők száma meghaladja a 100 főt. A szabadtéri rendezvényeket illetően a tiltás az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényekre érvényes. A határérték alatti, de 200 főnél több résztvevővel tervezett szabadtéri rendezvényeknél a kockázatok mérlegelésével, esetről esetre dönt a megyei közegészségügyi igazgatóság, a 200 főnél kevesebb résztvevővel tervezett rendezvények engedélyezéséről a helyi operatív törzs dönt. A döntést a szervezők által szolgáltatott információk mérlegelése alapján hozzák meg. Az engedélyezést egy, az illetékes szervek által kidolgozott kérdőív kitöltésével lehet kérvényezni. A formanyomtatvány innen érhető el: https://bit.ly/39ICuAj

A kitöltött ívet a varoshaza@gyergyoszentmiklos.ro email címre lehet elküldeni, személyesen pedig a katasztrófavédelmi irodába (Kárpátok utca 1. szám) nyújtható be.

Mindazokat, akik nem tartják be a rendelkezéseket, 6 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy a bíróság által megszabott pénzbírsággal sújtják.

Kérem ossza meg ismerőseivel: