Óvjuk a környezetünk, mert ettől függ a jövőnk!

Hargita megyében fokozatosan megoldódnak a környezetvédelmi problémák

A tisztább környezet kialakítására irányul több nagy európai uniós projekt Hargita megyében, ilyen környezetvédelmi célú beruházások a víz- és szennyvízcsatorna-rendszerek felújítását és bővítését célzó 200 millió lej értékű projektek vagy a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése. Ezeknek köszönhetően fokozatosan megoldódnak a környezetvédelmi problémák a megyében, illetve az azonos infrastrukturális fejlesztések a város és a vidék esélyegyenlőségét biztosítják.

A Harvíz Rt. által menedzselt európai uniós projektek keretében sikerült 8798 vízbekötést, illetve 9012 szennyvízbekötést építeni a háztartások telekhatáráig. A projektek által 130 km fővízvezetéket, illetve 108 km szennyvízgyűjtő fővezetéket sikerült lefektetni. Három vízművet korszerűsítettek, illetve két szennyvíztisztító állomást bővítettek.

A rendszer jó működéséhez a lakosság csatlakozására van szükség, erről egyeztetett a napokban a csíkszeredai megyeházán Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke, a Harvíz Rt. részéről Bogáti Csaba vezérigazgató és Fülöp Árpád Zoltán főkönyvelő, valamint Páll Árpád, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója. Kurdi Viktor jó példaként hozta fel és részletesen ismertette a magyarországi szabályozást, melynek gyakorlati tapasztalatai alapján Hargita Megye Tanácsa, az Országos Környezetvédelmi Őrség, a Harvíz Rt. és a Hargita Víz társulás megkezdi a megoldás közös kidolgozását. Figyelembe veszik azt is, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás már most is lehetőséget ad a szankcionálásra abban az esetben, ha valakinek adottak a feltételek, és mégsem csatlakozik a rendszerre.

Maviz_2o16jul5_2

A felújított víz- és szennyvízcsatorna-rendszerre való csatlakozás jó befektetés a jövőbe, hiszen a tiszta környezethez járul hozzá, illetve a megye, a lakosság vagyonának gyarapodásához, összegezték a találkozón. Elhangzott az is, hogy óvnunk kell a környezetünket, mert ettől függ a jövőnk; felelősséggel tartozunk gyerekeinknek, unokáinknak, ezért is fontosak a hosszú távon megtérülő környezetvédelmi befektetések. A felújított víz- és szennyvízcsatorna-rendszer a talajvíz szennyezésére jelent megoldást, a lakosságnak pedig anyagilag kifizetődőbb a rendszerre csatlakozni és a Harvíz Rt. szolgáltatásait igénybe venni, mint a szippantást választani megoldásként.

Az európai uniós projektek kivitelezésével jelentősen gyarapodik Hargita megye vagyona, de a lakosoké is, hiszen a rendszerre csatlakozással megnő az ingatlan értéke. Az azonos infrastrukturális fejlesztések hozzájárulnak a város és a vidék esélyegyenlőségéhez, hiszen vidéken is biztosítják ugyanazt a komfortot, ami városon megtalálható. Ennek köszönhetően többen maradnak vidéken vagy költöznek haza és indítanak vállalkozást, hiszen mindehhez adottak a feltételek, így ezek a fejlesztések további fejlesztéseket vonnak maguk után.

Kérem ossza meg ismerőseivel: