Pályázat gyűjtőknek és a füvek tudorainak

Gyógynövénycsokrok

Meghosszabbította pályázatát a Hagyományok Háza

A gyógynövények reneszánszukat élik napjainkban. A pünkösdi hiedelemvilágban a gyógyfüvek is fontos szerepet kaptak, így az ünnep közeledtével a Hagyományok Háza pályázatot hirdetett Csokorba szedett gyógynövény gyűjtemény címmel gyűjtőknek és e füvek tudorainak. A meghosszabbított beküldési határidő: május 20.

A természet patikája tavasszal megnyitja kapuit. A népi kultúrában szülőről gyermekre szállt a gyógynövények legjobb lelőhelyeinek és a hasznosításuknak tudása.
A közelgő pünkösd napját számos varázslatos hiedelem veszi körül, többek között a hajnalban szedett gyógynövények áldásos hatása. A Galgamentén a bodza virágát ez időben leszedték, kiszárították és a teájával gyógyítottak. Több helyen a pünkösdi rózsa szirmait szórták a hajnalban merített kútvízbe, hogy szépek és egészségesek legyenek egész évben.

Manapság már rengeteg szárított gyógynövényt és készítményt lehet vásárolni készen a bioboltokban, drogériákban, a természetben való gyűjtés kezd visszaszorulni.
Ha ismer olyan lelőhelyet a Kárpát-medencében, ahol vadon termő gyógynövényeket lehet szedni és tisztában van azok felhasználását, küldje el nekünk, hogy egy csokorba gyűjtsük és közkinccsé tegyük a Hagyományok Háza pünkösdi online tematikus napján.

Amit várunk:

a gyógynövény megnevezése
leírása
gyógyhatása
lelőhelye
2-3 jó minőségű fotó

Várjuk az üzeneteiket a szervezes@hagyomanyokhaza.hu email címre 2021. május 20., délig.


Dr. Csermák Zoltán


Kérem ossza meg ismerőseivel: