Pályázati közlemény

Készülhetnek a pályázatok Hargita Megye Tanácsának kiírásaira
Bővül a program keretösszege és a támogatott tevékenységek köre

Felhívással fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyében működő civil szervezetek és egyházak fele, hogy kezdjék el a megyei tanácshoz benyújtandó pályázati dokumentációk összeállítását, ugyanis a március 4-i tanácsülésen előreláthatólag elfogadják a meghirdetéshez szükséges tanácshatározatot, és a lehető legrövidebb időn belül szeretnék lebonyolítani annak érdekében, hogy a szervezetek elkezdhessék programjaik szervezését. Amennyiben már most nekifognak a munkának, határidőre be tudják nyújtani a pályázatokat.

– Számos olyan rendezvényt bonyolítanak le a térségben aktívan tevékenykedő civilszervezetek, amelyek a közösség fejlődését szolgálják. Ezen programok nagy része nehezen valósulhatna meg Hargita Megye Tanácsának támogatása nélkül. A kedvező szakvéleményeknek köszönhetően a március elején tartandó soros tanácsülésen előreláthatólag elfogadják a pályázati kiírásokat a 2015-ös évre. A következő pályázati felhívásokra lehet jelentkezni: Hargita megyei kulturális programok, projektek és rendezvények, hagyományos népviseletek, önkéntes tűzoltó-egyesületek, turisztikai programok, családoknak szóló tevékenységek, ifjúsági tevékenységeket, valamint sporttevékenységeket támogató programok. Felhívjuk a civil szervezetek és egyházak képviselőit, hogy teljes dokumentációt állítsanak össze annak érdekében, hogy támogatni tudjuk pályázataikat – nyilatkozta a pályázatok kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

Idén több program támogatott tevékenysége és ennek folyományaként a pályázható összeg is növekedett. A sporttevékenységeket támogató program keretösszege a 2015-ös évre jelentősen növekedett, a tavalyi 270 000 lej helyett idén már 350 000 lej. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis az igényelt összeg jóval nagyobb volt, mint a pályázható keret. Az ifjúsági tevékenységeket támogató program keretösszege idén 150 000 lej, az eddigi 120 000 lej helyett. Bővült a támogatott tevékenységek köre is az úgynevezett iskola utáni foglalkozásokkal (afterschool), ugyanakkor a program támogatni kívánja a fiatalok gasztronómiai ismereteinek fejlesztését szolgáló  felszerelések beszerzését is. Szintén növekedett a román kulturális program keretösszege, amely idén 49 000 lej.

A tűzoltóprogram idei újdonsága, hogy a megfogalmazott igényekre válaszolva támogatják az önkéntes tűzoltók utánpótlásának kinevelését, így védőfelszerelések vásárlására fiatalok számára, illetve nekik szóló különböző események, versenyek, képzések szervezésére pályázhatnak. Az idei kulturális program prioritásai, mind a magyar, mind a román közösségek esetében, az amatőr színjátszók és fúvószenekarok támogatása, valamint a rendszeres néptáncoktatás és táncházak szervezése. A turisztikai tevékenységeknek szóló programban idén lehetőség nyílik képzéseket és turistatalálkozókat célzó kezdeményezések támogatására is. A pályázatnak köszönhetően idén finanszírozást lehet nyerni a különböző turisztikai látványosságok bővítésére, fejlesztésére vagy akár újak létrehozására. Továbbá  a bicikliutak és tematikus parkok mellett idén finanszíroznák a turistautak, illetve ásványvízforrások és fürdők felújítását.

Fontos megjegyezni, hogy olyan programok kapnak támogatást, amelyek a szerződés megkötésének időpontjától indulnak, vagyis a már folyamatban lévő projektek nem részesülhetnek a fenti pályázatokból.

A pályázattervezetek megtekinthetőek a http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/aktiv-palyazatok/2015-os-palyazat-tervezetek.html linken, előreláthatóan nem lesznek jelentős változtatások, így ezek alapján el lehet kezdeni a pályázati dokumentációk összeállítását. A meghirdetés után Hargita Megye Tanácsa ismertető karavánt szervez a megye különböző térségeiben, ennek keretében az érdeklődők részletesen megismerkedhetnek az egyes programokkal és a felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak, illetve változtatások esetén az illetékesek felvilágosítást adnak.

Csíkszereda, 2015. február 25.

Kérem ossza meg ismerőseivel: