Partnerségre készül az RMDSZ és az MPP

    Választási együttműködésre készül a 2016-os önkormányzati választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) – közölte a Maszol.ro hírportálnak adott interjúban Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.
    Elmondta, minden jel arra mutat, hogy lesz országos együttműködési megállapodás a két párt között a jövő nyáron tartandó választásokra vonatkozóan. “A tapasztalat az, hogy az európai parlamenti választásokat megelőzően (2014 márciusban) aláírt hosszú távú együttműködési megállapodás működik, a vállaltak nagy részét mindkét fél teljesítette. Rendszeresen van találkozó Biró Zsolt MPP-elnök és Kelemen Hunor szövetségi elnök vagy az általuk vezetett küldöttségek között, folyamatos a konzultáció, csak nem sajtónyilvánosság előtt. A legutóbbi találkozón abban maradtunk, hogy szeptembertől leülünk konkrétan tárgyalni az önkormányzati választásokon történő együttműködésről” – fogalmazott Kovács Péter.
    Azt RMDSZ ügyvezető elnöke szerint több együttműködési lehetőség is felmerült. Az egyik az, hogy az RMDSZ és az MPP nem indít jelölteket egymás ellen azokon a településeken, ahol van esélye nyerni a magyar polgármesterjelöltnek. A másik jogi lehetőség a helyi választási koalíciók létrehozása, közös tanácsosjelölt-lista indítása. “Az új választási törvény végrehajtási szabályzata még nem jelent meg, ezért sem tudunk még ezekről a kérdésekről dönteni. Nyilván az együttműködés nem terjed majd ki egész Erdélyre, mert az MPP-nek a súlya nem is ad erre lehetőséget” – pontosított Kovács Péter.
    Az ügyvezető elnök hozzátette: ha jól sikerül az együttműködés az önkormányzati választásokon, van esélye annak, hogy a partnerséget a 2016 őszére esedékes parlamenti választásokra is kiterjesszék. Nem lesz azonban lehetőség választási koalíció létrehozására, ezért “ha úgy döntünk, hogy együttműködünk, akkor el tudom képzelni, hogy az RMDSZ listáján legyen MPP-s politikus bejutónak számító helyen”. “A háromszékiek pedig felajánlották, hogy ha lesz választási együttműködés, akkor a listájukra felkerülhet az MPP elnöke”, Biró Zsolt is – közölte Kovács Péter.
    Az RMDSZ 2014 márciusában kötött politikai együttműködési megállapodást az MPP-vel, melyben már utaltak arra, hogy a megállapodás tiszteletben tartása esetén a megegyezés hatályát a 2016-os önkormányzati választásokra is kiterjesszék “a politikai verseny, illetve együttműködés elvének a figyelembe vételével”.
    A Magyar Polgári Pártot 2008-ban jegyezték be azzal a céllal, hogy választási alternatívát kínáljon az RMDSZ-szel szemben elsősorban azokon a vidékeken, ahol tömbben él a magyarság. A pártnak máig A választás szabadsága a jelmondata.

(MTI)
(Címfotó: Bodó Rozália/maszol.ro)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: