Pénteken rajtol az Erste Liga új idénye

Tíz csapat vág neki a 2019/20-as szezonnak, amely a várakozások szerint az előzőnél is kiegyenlítettebb és színvonalasabb lesz.

Szeptember 13-án négy mérkőzéssel elindul az Erste Liga új idénye. A tavalyihoz képest minimálisak a változások: a mezőnyből a Vienna Capitals II távozott, így tíz csapat vesz részt a bajnokságban.

Szőke Álmos ligaelnök szerint az előző idény nagyszerűen sikerült, izgalmas rájátszás végén diadalmaskodott az FTC-Telekom, és az új szezonban is hasonlóan színvonalas csatákra lehet számítani. „Kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, senki sem mehetett biztosra egyik mérkőzésen sem – mondta. – Színes és izgalmas volt a bajnokság az alapszakasztól a rájátszásig legvégéig. Az új szezonban sok csapat pályázik arra, hogy a 22 év után a trónra került FTC-Telekomot letaszítsa onnan, ennek megfelelően mindenhol komoly erősítések történtek, és megjósolhatatlan a liga végkimenetele. Sok sikert kívánunk a Vienna Capitals II-nek, amely másik bajnokságban szerepel majd. Örülünk, hogy eddig nálunk voltak, de a távozásuk nem fogja érdemben befolyásolni a liga színvonalát.” Az elnök megemlítette még, hogy a tervek szerint a helyszínek között az új jégcsarnok átadását követően feltűnik Győr is, amely együttműködési megállapodást kötött a Fehérvári Titánokkal.

Szőke Álmos hangsúlyozta azt is, hogy új marketing-kommunikációs szabályzat lép életbe. A legfontosabb cél még több embert a sportág mellé állítani, még több szurkolót kicsábítani a jégcsarnokokba, a meglévő drukkereket még jobban kiszolgálni.

Nyáron valamennyi együttes nagy erőkkel készült. Négy csapat – a Dunaújvárosi Acélbikák, a Gyergyói HK, a Corona Brassó és az SC Csíkszereda – új edzővel vág neki a bajnokságnak. Újabb NHL-es és KHL-es tapasztalattal rendelkező légiósokat is láthatnak a nézők a pályákon a tehetséges fiatalok mellett.

A főszponzor Erste Bank továbbra is különdíjjal kívánja elismerni a legtehetségesebb játékosokat – emelte ki Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője, az Erste Liga alelnöke. 

A visszajelzések alapján az új idényben újabb díjakat alapítanak. A Mr. Spirit annak a játékosnak jár, aki példamutató magatartásával, hozzáállásával, munkavégzésével emelkedik ki társai közül. Az év felfedezettje a Mr. Rising Star díjat kapja, de kiosztják a Mr. Fair Play elismerést is. A nyertesek az elismerés mellé 500 ezer forintot kapnak.

Szabados Richárd közölte: az Erste Bank elkötelezett a jégkorong iránt, és az MJSZ-szel közösen mindent megtesz a sportág hazai népszerűségének növelése, a környező országokhoz képest még mindig alacsony szurkolói létszám emelése érdekében.

A legutóbbi szezonban aranyérmes FTC-Telekom részéről Papp Gábor elnökségi tag arról beszélt a sajtótájékoztatón, nem szeretnének újabb 22 évet várni a következő elsőségre, címvédésre készülnek. A csapat játékosa, Boros Dániel szerint a siker után is a földön maradtak, és keményen készültek az új idényre.

Az ezüstérmes SC Csíkszeredát képviselő Kristó András azt mondta: ismét a döntő a cél. Szinte teljesen lecserélték a légiósokat, és bár a távozni akaró Radim Valchar sorsa kérdéses, a csapat bizakodva várja a szezont.

Az előző idényben elődöntős UTE célja, hogy túlszárnyalja eddigi produkcóját. Erősebb légiósokat igazoltunk, és az utolsó két mérkőzés azt mutatja, hogy jól sikerült a felkészülés – mondta Dömötör Róbert szakosztályvezető.

A DEAC-tól Fodor András szakosztályvezető arról beszélt, azt tervezik, hogy megismételjék a tavalyi eredményeket, a felsőházba, majd a rájátszásba kerüljenek. Sokat dolgoztunk azért, hogy idén is jó csapatunk legyen, és újabb telt házakat szeretnénk a csarnokunkban – tette hozzá.

A Brassót a nyáron visszavonult, immár klubvezetőként dolgozó Mihály Árpád képviselte. Úgy vélte, előre lehet lépni a tavalyi szereplés után, a klubnál a döntőt célozzák meg. „Sokat fejlődött a liga az utóbbi években, egyre jobb játékosok érkeznek, idén is jó szezon várható.”

A Gyergyó csapatkapitánya, Góga Attila szerint a felkészülésük jobban sikerült, mint a tavalyi, nagyobb a csapaton belüli konkurencia, mint korábban. „Bizakodó vagyok, a felsőház a cél, majd a minél jobb helyezés elérése a rájátszásban.” Bereczki Szilárd általános igazgató hozzátette, a soron következő szezont még a jelenlegi csarnokukban játsszák le, amelynek teljes felújítása utána kezdődik.

A Fehérvári Titánok vezetőedzője, Kiss Dávid arról számolt be, hogy a tavalyi utat követik, és még fiatalabb együttessel vágnak neki a szezonnak. A cél továbbra is az, hogy a játékosokat hosszú távon az EBEL-csapatnak és a válogatottnak fejlesszék.

A Hokiklub Budapest vezetőedzője, Gröschl Tamás azt mondta, ők is szeretnének fejlődni, előrelépni az előző idényhez képest. A csapat idén a MAC Újbudával is együttműködik, lesz átjárás a két klub között.

A Dunaújvárosi Acélbikák megerősített kerettel várják a szezont. Schliszka Károly általános igazgató azt mondta, az új edző megpróbálta a lehető legjobb csapatot összeállítani. A tavalyi kellemetlen év után megpróbálnak javítani, szeretnék visszacsábítani a nézőket. Somogyi Balázs csatár hozzátette, mindenkinek komoly ellenfelei lesznek, a dobogót is megpróbálják elérni.

A Schiller-Vasas HC szakosztály igazgatója, Szuper Levente szerint az első évük egyszerre volt nehéz és felejthetetlen a ligában, és idén szeretnének szintet lépni minden téren. A keret alig változott, de fontos, hogy a fiatal játékosok már egy évvel tapasztaltabban várhatják a rajtot.

Az alapszakasz 2020. január 17-én zárul a tervek szerint. A csapatok négyszer találkoznak egymással, kétszer otthon, kétszer idegenben. Az első öt helyezett a középszakasz felsőházában, az utolsó öt az alsóházban folytatja. Ez az etap 2020. január 21-től február 19-ig tart. A rájátszás a negyeddöntőkkel február 22-én indul, mint párharc négy nyert meccsig tart.

Az M4 Sport továbbra is minden hétfőn közvetít találkozókat a bajnokságból, a karácsony környéki időszakban pedig valóságos hokidömping várható.


Az Erste Liga 2019-2020-as szezonjának résztvevői:

ASC Corona Brassó
DEAC
Dunaújvárosi Acélbikák
Fehérvári Titánok
FTC-Telekom
Hokiklub Budapest
Gyergyói HK
SC Csíkszereda
UTE
Schiller-Vasas HC

Forrás: www.ersteliga.hu


Itt látható a program: http://kisujsag.ro/szeptember-13-an-penteken-indul-az-erste-liga/

Kérem ossza meg ismerőseivel: