Péntekre akciók, fordulatok, misztika, fantasztikum

A sebezhetetlen (Unbreakable)

amerikai akcióthriller (2000), 106 perc

David Dunn (Bruce Willis) biztonsági őr az egyetlen túlélője egy szörnyű vonatbalesetnek. Csodával határos módon egy karcolás nélkül megúszta a tragédiát. Nem sokkal később titokzatos ismeretlen férkőzik David közelébe. Elijah Price (Samuel L. Jackson) képregény-gyűjtő szerint nem véletlenül történnek vele a dolgok. David sohasem volt beteg életében, fizikai erőnléte nem puszta alkati adottság. A törékeny csontjai miatt viszont Mr. Üveg névre hallgató Elijah szerint kettejük sorsában sok a hasonlóság, természetfeletti képességeik kiegészítik egymást. A hitetlen David lassan felfedezi az igazságot Elijah szavaiban. A tét saját életének félelmetesen felsejlő értelme.
A sebezhetetlen meséje tehát kétpólusú. Az egyik póluson Bruce Willist látjuk, a másikon Samuel L. Jacksont. Willisről egy szörnyű vonatbaleset után kiderül, hogy valamilyen csoda folytán sebezhetetlen. Onnan is karcolás nélkül menekül meg, ahol mindenki más az életét veszti. Jackson ennek az ellenkezője. Őt a legkisebb karcolás is szó szerint tragikusan összetöri egy ritka csontbetegség miatt, s a világot is már az anyaméhben elszenvedett törésekkel látja meg újszülöttként. Willis nem tudja, miért él a Földön, Jackson viszont határozottan azért, hogy ezt a két végletet kiegyenlítse. A maga módján. Ez pedig annyit tesz, hogy önjelölt teremtőként újra akarja osztani kettőjük közt a sebezhetőség-sebezhetetlenség adagot, természetesen a maga javára. Eszközeiben nem ismer sem embert, sem Istent, éjsötét jelmezében olyan is, mint a végzet fekete angyala. Ők ketten, mármint Willis és Jackson aztán összecsapnak
M. Night Shyamalan talán legjobb filmje a feje tetejére állítja a szuperhős zsánert, és azt a kérdést teszi fel, milyen mégis halandónak maradni minden hihetetlen változás ellenére.

Május 13., péntek 22:00 óra – viasat3 – VIASAT3

port.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: