Péntekre életrajzi dráma

Betépve (Blow)

amerikai életrajzi filmdráma (2001), 118 perc

Tipikus negatív karriertörténet. Hogyan lesz a becsületes, ám törekvő senkiből, becstelen nagymenő senki? Mintha nem is történne semmi. Cseppet átalakul az ember, s csak a végén veszi észre, hogy pont azt veszítette el, amit leginkább nem szeretett volna.

George Jung (Johnny Depp) a víz- gáz- és fűtésszerelés elől menekül Kaliforniába, ahol előbb csak belekóstol a fűbe, majd barátja ötletére (zsebpénzüket kiegészítendő) belevágnak a terjesztésbe is. A környék meleg főfodrásza az ellátó, s vele karöltve az üzlet hamar virágzásnak indul, mint minden azokban a hatvanas esztendőkben. George-ból menő fickó lesz, a vidéki gyerek városi vagánnyá cseperedik. Ám beütnek a bajok: kedvese (Franka Potente) betegsége és halála; lebukása néhány zsáknyi anyaggal, s a kikerülhetetlen börtön. Ám a lesittelt marihuána-tudor kokain-doktorként szabadul. Alig telik el néhány hét, máris Kolumbiában találja magát, s ő lesz az egyik kokainbáró amerikai területi képviselője. A kokain pedig fogy. George pedig egyre gazdagabb lesz. Társával már nem tudnak helyet szorítani lakásukban a pénznek. A vagyon mellett új szerelemre is talál: egy macskaszemű kolumbiai lányra (Penélopé Cruz), akit feleségül is vesz. S a kokain még mindig fogy, de a dicsőség nem tart örökké. Hiába születik gyermeke, hiába próbál “normális” életet élni: a hamis barátok és a nagyravágyás ördögi köréből nem lehet kiszállni?

A film valós történet alapján készült, s a végén, néhány pillanatra szembe is nézhetünk az igazi Junggal, aki 2015-ig egy amerikai börtön vendégszeretetét élvezte.

Február 19., péntek, 22:00 óra – viasat3 – VIASAT3

(port.hu)

Kérem ossza meg ismerőseivel: