Pénzügyi változások 2023-ban

Nő a minimálbér és a nyugdíjpont értéke, nő az áfa a vendéglátói szektorban

A jövő év a minimálbér, a nyugdíjpont és az állami bruttó fizetések növekedését hozza a romániai lakosságnak. Ugyanakkor számos adómódosítás is életbe lép, többek között a vendéglátóiparban, és nő a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok áfája. Szintén 2023-tól emelkedik az osztalékokra kirótt adó, felére csökken a mikrovállalkozásokra vonatkozó küszöbérték, és megszűnik a 3%-os adókulcs.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy január elsejétől megszűnik az üzemanyagok literenkénti 50 banis ártámogatása. Ciucă ugyanakkor hozzátette, a kompenzációt csak “felfüggesztik”, vagyis a kormány kész ismét bevezetni azt, ha az üzemanyagárak ismét a lakosság anyagi lehetőségeit meghaladó szintre emelkednek.

 

3000 lejre nő az országos bruttó minimálbér

A kormány december elején hozott határozata értelmében 2023. január elsejétől a jelenlegi 2550 lejről 3000 lejre nő az országos bruttó minimálbér; ebből 200 lej adómentes lesz.

Ezzel a bruttó minimálbér 17,6 százalékkal, 450 lejjel emelkedik; a nettó összeg 339 lejjel 1863 lejre nő, ami 22,2 százalékos növekedést jelent. Egy teljes állású – havi 165,333 órás munkaidejű – alkalmazott minimális órabére 18,145 lej lesz januártól.

A munkaügyi minisztérium december eleji adatai szerint a minimálbér megemelése 2.181.134 alkalmazottat érint.

Az építkezési szektorban adható minimálbér 3000 lejről 4000 lejre nő.

 

• A nyugdíjpont értéke 1785 lejre emelkedik

A jelenlegi 1586 lejről 1785 lejre nő január 1-jétől a nyugdíjpont értéke. 2024-től kezdődően a nyugdíjpont értékét az átlagos éves inflációs rátával, valamint a bruttó átlagbér reálnövekedésének 50 százalékával évente emelik.

2023-ban a legfeljebb 1500 lejes nyugdíjjal rendelkezők 1000 lejes, az 1501 és 2000 lej közötti öregségi juttatásban részesülők 800 lejes, a 2001 és 3000 lej közötti nyugdíjjal rendelkezők pedig 600 lejes segélyt kapnak. A támogatást két részletben folyósítják.

 

• 10%-kal nőnek a közalkalmazotti bérek

Jövő év január 1-jétől 10 százalékkal nőnek a közalkalmazotti bérek; a közméltóságok juttatása nem emelkedik. A kormány rendelete értelmében 2023. január 1-jétől 10 százalékkal nő a közszférában dolgozók bruttó fizetése 2022 decemberéhez képest Egy másik előírás értelmében a közméltóságok juttatása nem nő 2023. január 1-jétől, hanem a 2022. decemberi szinten marad.

 

• 500.000 euróra csökken a forgalom felső határa, ameddig egy vállalat mikrovállalkozásnak minősül

Jövő év elejétől a jelenlegi 1 millió euróról 500 ezer euróra csökken a bevételhatár, ameddig egy vállalat mikrovállalkozásnak minősül. Megszűnik a 3 százalékos adókulcs, és érvénybe lép az a jogszabály, miszerint a mikrovállalkozásoknak rendelkezniük kell legalább egy alkalmazottal.

További módosítás, hogy 5%-ról 9%-ra nő a vendéglátói szektorra (HORECA) kivetett áfa, 9%-ról 19%-ra pedig az alkoholt nem tartalmazó, cukros üdítőitalok áfája. 5%-ra csökken viszont a 600.000 lejes határértéket nem meghaladó árú lakás vásárlása után fizetendő áfa.

Az osztalékokból származó jövedelem adója 5%-ról 8%-ra nő.

 

• A közintézményeknél alkalmazott informatikusok bére is adómentes lesz január elsejétől

A magánszférában dolgozó informatikusokhoz hasonlóan a közintézményeknél alkalmazott IT-sek fizetése is adómentes lesz január elsejétől – tájékoztatott december 30-án a pénzügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint többek között a következő munkakörű közalkalmazottak élveznek majd adómentességet: adatbáziskezelők, számítógépes rendszermérnökök, szoftverrendszer-mérnökök, számítógépes projektmenedzserek, programozók, számítógépes rendszertervezők, számítógépes rendszerprogramozók, segédprogramozók, szoftvertermék-fejlesztők.

A közszférában alkalmazott informatikusok adómentességét a pénzügyminisztérium, a munkaügyi minisztérium, illetve az oktatási és a digitalizálásért felelős tárca közös rendelete írja elő.

‘Jól meg kell fizetni az alkalmazottakat, ha minőséget akarunk. Remélem, hogy ez segíteni fog nekünk abban, hogy csökkentsük a jó informatikusok elvándorlását a közigazgatásból, ugyanakkor versenyképes munkaadóvá váljunk’ – mondta Adrian Câciu pénzügyminiszter.

Sebastian Burduja digitalizálásért felelős tárcavezető ennek kapcsán kijelentette, az adómentesség bevezetése igazságot szolgáltat a közszférában alkalmazott informatikusoknak, mivel az a természetes, hogy ugyanazokban a kedvezményekben részesüljenek, mint a magánvállalatoknál dolgozók.

 

• Január elsejétől megszűnik az 50 banis üzemanyagár-támogatás

Nicolae Ciucă miniszterelnök december 28-án közölte, hogy január elsejétől megszűnik az üzemanyagok literenkénti 50 banis ártámogatása.

A kormányfő kijelentette, az intézkedés hasznosnak bizonyult, de mostanra a bevezetése előtti szintre csökkent a benzin és gázolaj ára, így január elsejétől megszűnik a literenkénti 50 banis állami ártámogatás.

Hozzátette, a kompenzációt csak “felfüggesztik”, vagyis a kormány kész ismét bevezetni, ha az üzemanyagárak ismét a lakosság anyagi lehetőségeit meghaladó szintre emelkednek.


1429 lejről 1608 lejre emelkedik a küszöb, amely alatt 90%-os gyógyszerár-kompenzációban részesülnek a nyugdíjasok

2023. január elsejétől a gyógyszerek referenciaárának 90%-os kompenzációjában részesül minden nyugdíjas, akinek maximum 1608 lej a nyugdíja – jelentette be pénteken az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).

Eddig csak az 1429 lejes vagy annál kisebb nyugdíjra jogosult személyek részesültek ebben a támogatásban.

A pénztár közleménye értelmében az ezt előíró 2022/1556-os kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Minden olyan nyugdíjas részesül a gyógyszerek referenciaárának 90%-os kompenzációjában, akinek havi 1608 lej vagy annál kevesebb a nyugdíjból vagy a szociális juttatásból származó jövedelme, függetlenül attól, hogy van-e más jövedelemforrása vagy nincs – szögezi le a CNAS.

A 2022/168-as sürgősségi kormányrendelet alapján a nyugdíjasoknak 2023 januárjában és októberében kiutalandó támogatás nem minősül nyugdíjból vagy szociális juttatásból származó jövedelemnek, így nem veszik figyelembe a 90 százalékos gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor – tájékoztat a pénztár, hozzátéve, hogy a módosításokról értesítették a partnereket.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: