Petőfi Sándor nyomán: KIFORDULÁS

Molnár Bence egyéni műsora

Február 19-én, péntek este 7 órától a Figura stúdiótermében kerül bemutatásra Molnár Bence egyéni műsora, a Kifordulás, mely Petőfi Sándor eposzparódiája, A helység kalapácsa nyomán készült.

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón) – ez az előadás mottója, és lényegében erről szól ez a játékos egyéni műsor, melynek központi témája maga a játék fogalma. Valószínűleg ezért is játszható szinte bárkinek, mivel életkortól, kultúrától, ízléstől függetlenül minden emberben közös a játékkedv. Ezt a közös nevezőt próbálja előhozni a nézőkből időről időre az alkotó, és a több mint ötven előadás tapasztalata azt mutatja, hogy ez a bizonyos játékkedv mindenkiben benne van.

molnar_bence_kifordulas

Ennek a játéknak tökéletes alapul szolgál Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című eposzparódiája, mely már önmagában is rendkívüljátékos. Az előadás során a színész egymaga jeleníti meg Petőfi karaktereit, kalapokkal, s egyéb stilizált kellékekkel, időnként pedig a nézőket is bevonja a komikus viszonyrendszer megteremtésébe. Az eredeti történet tetőpontján azonban az előadó váratlanul megszakítja a cselekmény prezentálását, és ezzel kezdődik a valódi játék. Kifordulnak a karakterek eredeti jellemvonásaikból, ezáltal megváltozik a történet, majd kifordul a stílus is a nézők reakcióihoz igazodva, és ezt követően egyre merészebb és váratlanabb fordulatok következnek. Végül megjelenik maga Petőfi is, hogy aztán a vele folytatott polémia során elhangozzék az egész Kifordulás tanulsága, mintegy játékos utat mutatva a jövő generációinak.

kifordulos

Az előadás tehát 12 éves kortól bárkinek ajánlott. Ez idáig színházban (jelenleg a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház repertoárján szerepel), falunapon, fesztiválon, iskolában egyaránt nagy sikert aratott. Fontos kiemelni a középiskolákat (9–12. osztályokat), ahol különösen jól sikerültek a fellépések, többek közt azért is, mert az elevenebb kamaszok beszólásai, hangoskodásai is szervesen beépülnek az előadásba. Sőt, még a magyartanárok is hálásak, mert A helység kalapácsa kötelező anyag, és utólagos elmondásuk szerint az előadás hatására a gyerekek kedvet kaptak a mű elolvasásához.

Ízelítő a péntek este 7 órától műsorra kerülő KIFORDULÁSBÓL:

Néhány szó az előadóról

Molnár Bence 1990-ben született Budapesten. A Fóti Waldorf Gimnáziumban érettségizett 2009-ben, 2012-ben végzett színész szakon, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, Bíró József osztályában, majd ugyanitt elvégezte a mesterképzést is 2014-ben. 2012-től a kolozsvári Váróterem Projekt független társulat, 2014 őszétől pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja.


Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.
5 fős csoport esetén a jegyek ára kedvezményesen 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. Csoportkezdvezmény csak az elővételben megváltott jegyekre érvényes.

Jegyek válthatók munkanapokon 10 és 16 óra közt a Figura jegyirodájában, vagy előadás előtt a helyszínen.
Telefonos helyfoglalás munkanapokon 10 és 16 óra közt a 0752-227-011-es telefonszámon.

Kérem ossza meg ismerőseivel: