Pontosították az elkülönített személyek betegszabadság-igazolásának szabályait

Pontosította szombaton az egészségügyi minisztérium a karantén- és az elkülönítés elrendelésének, valamint a karanténban vagy elkülönítésben lévő személyek betegszabadság-igazolásának szabályait.

A tárca közleménye szerint a karanténról és az elkülönítésről szóló hatósági határozatot a megyei egészségügyi igazgatóságok bocsátják ki. A karanténba helyezett, illetve elkülönített személyek betegszabadságának igazolása utólag kiállítható a folyó vagy az előző hónapra, legkésőbb a karantén/elkülönítés időszakának utolsó napjától számított 30. naptári napon.

A betegszabadságról szóló igazolást a kezelőorvos vagy a családorvos állítja ki azoknak az egészségbiztosítással rendelkező személyeknek, akik közvetlenül érintkeztek koronavírussal fertőzött személyekkel, pozitív volt a PCR- vagy a gyorstesztjük, illetve járványügyi szempontból kockázatos országból érkeztek – közölte a minisztérium.

A kórházakban elkülönített személyek betegszabadságát a kezelőorvosuk igazolja. Ha az egészségügyi intézményből kiutalt személy házi elkülönítésben folytatja a lábadozást, akkor a háziorvosához kell fordulnia igazolásért.

Az oltatlan vagy a fertőzésből több mint 90 nappal korábban kigyógyult személyek 7 napos, a beoltott vagy a fertőzésből az elmúlt 90 napban kigyógyult személyek 5 napos betegszabadságra jogosultak.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: