Pozitív válasz érkezett

Hargita Megye Tanácsa biztosítékot kapott a szakoktatás terén végzett erőfeszítései támogatására

Külön állásokat kérnek szakembereknek 

Pozitív válasz érkezett Borboly Csaba megyeelnök Dacian Cioloș miniszterelnöknek megfogalmazott levelére, amelyben tájékoztatja kormányfőt a Hargita Megye Tanácsa által tett lépésekről a megye szakoktatását illetően. A június 14-én megfogalmazott levélben a megyeelnök részletezi, hogy Hargita Megye Tanácsa különös figyelmet fordítazokra a reformokra, amelyek az oktatást javítják, és úgy gondolják, ki kell dolgozni egy olyan oktatási módszert, amely figyelembe veszi  a diákok képességeit és a piac igényeit egyaránt. Az erről szóló közleményünk itt olvasható.

Monica-Cristina Anisie, az oktatási tárca államtitkára válaszlevelében nagyra értékeli a megyei tanács szerepvállalását a témakörben, a szakoktatásért tett lépéseit, a nyolcadikos diákok érdekében tett pályaorientációs erőfeszítéseit, az érintettek közötti párbeszéd elősegítését a piaci igényeknek megfelelő oktatás érdekében, valamint az oktatási infrastruktúra fejlesztéséért nyújtott támogatásokat. Az államtitkár megjegyzi, hogy a megyei tanács által végzett felmérés következtetései a nyolcadikos diákok és szüleik körében a pályaorientációs szolgáltatásokra vonatkozóan egybecsengenek a minisztérium ez irányú aggodalmaival. A duális szakképzésre vonatkozóan is egyetért az államtitkár abban, hogy reformokra van szükség. Ennek kapcsán június 22-én országos konferencián vitatták meg a szükséges változtatásokat, amelyek alapján meghatározzák a rövid és hosszú távú lépéseket egy duális rendszer bevezetésére. Az államtitkár teljes támogatásáról és együttműködéséről biztosította Hargita Megye Tanácsa elnökét.

Borboly Csaba megyeelnök, Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos, az oktatási szakbizottság elnöke, valamint Görbe Péter főtanfelügyelő augusztus 4-én, csütörtökön tanácskozott a levél kapcsán, és további lépésekről döntöttek. A megye különböző pontjain, iskolákba, nevelési központokba külön állásokat kérnek a sajátos nevelési igényű gyermekek képességeinek fejlesztésével foglalkozó szakemberek számára. Emellett pedig felhívással fordulnak a polgármesteri hivatalokhoz, hogy a Regionális Operatív Program keretében pályázzanak az oktatási infrastruktúra fejlesztéséért.

Monica-Cristina Anisie államtitkár levele itt olvasható.

Kérem ossza meg ismerőseivel: