Pünkösd Tamási Áront ünnepelve Székelyföldön

A LÉLEK DÚS KERTJÉRŐL 

A madárnak (…) szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége” – állította a 2022-ben 125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron. Azt mondták róla, hogy „mihez Tamási Áron hozzáért, az menten megszépült. Az ő szemén keresztül a valóság mesevilág, nála a sötétség is tündérfényekkel világít.” 2022-ben az ő személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson.

A januárban és májusban nagy sikernek örvendő, Erdélyben és Székelyföldön utazó Irodalmi Karaván ezúttal Tamási Áron íróról, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakjáról szóló kötet bemutatójával, diákokat megszólító Tamási nyomában nevű csapatjátékkal és az életét bemutató Bölcső a hegyek között című szabadtéri kiállítás székelyudvarhelyi átadásával folytatódik június első napjaiban, Pünkösdkor.

Az idei kiemelt évben jelenik meg prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténészazért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne című, Tamási Áront prezentáló kötete, amely bemutatja az író életének fontos eseményeit, állomásait, meghatározó helyszíneit, szereplőit és írásainak létrejöttét, történetét. A szerző szerint Tamási „műveinek olvasása közben általában is az újítási kísérletekre érdemes (fel)figyelni” – az új „nyelv” teremtésére, s Németh László Megmentett gondolatokban leírt szavait parafrazálva a kiemelt év esély, hogy Tamási Áron érték és élmény legyen a mai olvasónak, ne csak jelkép.

Ennek a kötetnek a pünkösdi debütálására kerül sor június 2-án, Gyergyószentmiklóson és június 3-án, Csíkszeredában.

Pünkösdkor, a lélek ünnepén Székelyföldön Tamási Áront ünnepelni felemelő, irodalmilag meghatározó lehetőség. A januári és májusi irodalmi utazásaink megmutatták, milyen szívvel és érdeklődéssel vár minket a közönség, bízunk abban, hogy munkánkkal, programjainkkal, és ezzel a kivételes kötettel vissza tudunk adni Erdélynek és a magyar nyelvnek ebből a közösen eredő értékből”– mondta el Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója.

A könyvbemutatóval egybekötött Irodalmi Szalon-esteken Tamási Áronról Juhász Anna irodalmár beszélget dr. Sipos Lajos irodalomtörténésszel, közreműködik Kányádi Szilárd színművész. A Szalon-estek házigazdája Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója.

A Tamási Áron 125 éves programok, események célja nemcsak az, hogy a résztvevők emlékezzenek egy szerzőre, hanem az, hogy a jelenünkben, a mában elhelyezzük őt, határok nélkül képviselve műveinek megfoghatóságát, egy életmű megismerhetőségét.

A Pünkösdi, irodalmi utazás programjai a XVIII. Hargitai Megyenapok együttműködésével jönnek létre.


Részletes program:

Június 2., csütörtök, Gyergyószentmiklós

17.00 óra – Tamási Áron 125 / Irodalmi Szalon-est Tamási Áronról könyvbemutatóval

Vendégek: dr. Sipos Lajos, Juhász Anna, Kányádi Szilárd

Házigazda: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója

Salamon Ernő Elméleti Líceum, díszterem; a belépés díjtalan


 

Kérem ossza meg ismerőseivel: