Rafila: a törvény továbbra is előírja a védőmaszk viselését minden zárt térben

A lazító intézkedések bevezetését a járványügyi mutatók alakulása szabja meg

A 2020/55-ös törvény továbbra is előírja a védőmaszk használatát mindenféle zárt térben – szögezte le a szerdai kormányülés elején az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila annak kapcsán beszélt erről, hogy kedden az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő 2020/192-es sürgősségi kormányrendeletet.

A tárcavezető a kormányülésen rámutatott, mindenki várja a taláros testület döntésének indoklását, de addig is megvizsgálták a hatályos jogszabályokat, és az 55-ös törvény világosan előírja, hogy a védőmaszk viselése kötelező minden zárt térben, a tömegközlekedési eszközökön és a fedett piacokon is.

A miniszter hangsúlyozta, a maszkviselés nem tekinthető korlátozásnak, az intézkedés a járvány terjedésének megelőzését, lassítását szolgálja. “Az egyéni védekezés mind saját személyünk, mind a velünk kapcsolatba kerülők érdekében fontos” – fogalmazott, hozzátéve, “ha a törvényi keret megköveteli”, a kormány újabb jogszabályokat fogad el az emberek egészségének védelme érdekében.

Rafila ismét nyomatékosította, hogy a lazító intézkedések bevezetését a járványügyi mutatók alakulása szabja meg. Mint mondta, szerdán az új esetek száma tovább csökkent ugyan, az elhalálozásoké és az intenzív terápiás ellátásra szorulóké azonban továbbra is nagy, ami az elmúlt hetekben jegyzett magas napi esetszámok következménye. Az esetleges lazítások csak akkor jöhetnek szóba, amikor a járvány közösségi terjedésének lassulása mellett csökkenni fog a Covid-osztályokon és főleg az intenzív osztályon kezelt páciensek száma – tette hozzá.


Cîţu: várjuk a kormánytól a megoldásokat az alkotmánybíróságnak a maszkviselést illetően hozott határozatával kapcsolatban

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerdán kijelentette, a kormánynak kell megoldásokat találnia az alkotmánybíróságnak (CCR) a maszkviselést illetően hozott határozata nyomán.

Az újságírók megkérdezték a liberális elnöktől, hogyan vélekedik az alkotmánybíróság keddi határozatáról, amellyel alaptörvénybe ütközőnek ítélték a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő sürgősségi kormányrendeletet.

‘Azt hiszem, ezt a kérdést az akkori kormánynak kellene feltenni, amely nem tartotta be a törvényes lépéseket. Másvalaki volt akkor a kormányfő, aki most a tv-csatornákon osztja az észt’ – válaszolta a liberális elnök.

Azt is megkérdezték tőle, tárgyalt-e a PNL jogászaival arról, szükség lesz-e újabb szabályozásra, hogy elkerülhető legyen a védőmaszk nyilvános helyeken való viselésének megszüntetése.

‘Nem. Várjuk a megoldásokat a kormánytól. Meggyőződésem, hogy 45 napon belül gyakorlatba ültetik a CCR határozatát’ – szögezte le.


Ciucă: a maszkviselésről szóló alkotmánybírósági határozat indoklásának közzétételéig a törvényes előírások hatályban maradnak

Nicolae Ciucă kijelentette, “végrehajtják’ az alkotmánybíróság döntését, mely szerint alkotmányellenes a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet.

A kormányfő a szerdai kormányülés elején mondta ezt, hangsúlyozva, hogy a határozat szövegének és indoklásának a Hivatalos Közlönyben való közzétételéig a védőmaszkra vonatkozó törvényi rendelkezések formálisan hatályban maradnak.

Hozzátette, beszélt erről a kérdésről Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel, és figyelembe véve, hogy a fertőzöttségi ráta még mindig magas, azt tanácsolja a lakosságnak, hogy továbbra is védekezzen megfelelően a vírus ellen.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: