Rafila: Február-márciusban megjelenhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma

Mérete a hatósági intézkedésektől és a társadalom hozzáállásától függ

Nagyon könnyen előfordulhat, hogy február-márciusban megjelenik a koronavírus-járvány harmadik hulláma – jelentette ki csütörtökön Marosvásárhelyen Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke.

A parlamenti választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) listáján induló professzor hozzátette: hogy mennyire lesz erős ez a hullám, az a közegészségügyi intézkedésektől és az egyéni védekezés szintjétől függ.

Meglátása szerint Románia lakosságának mintegy 90 százaléka még nem esett át a fertőzésen, ezért a ‘fogadóközeg mérete nagyon nagy’.

Kifejtette: a légúti betegségek ismérve, hogy ‘hullámokban’ terjednek. A tavaszi hullámot egy sokkal nagyobb őszi követte, amelyre azonban az egészségügyi rendszerek már sokkal jobban felkészültek. Nagyon valószínűnek tartja, hogy február-márciusban megjelenjen egy harmadik hullám, amelynek amplitúdóját még nem lehet felmérni, de az megállapítható, hogy mérete nagymértékben függ a hatósági intézkedésektől és a társadalom hozzáállásától.


Rafila: Egyesek válogatás nélkül használják az antibiotikumokat, abban a reményben, hogy kezelni tudják a COVID-fertőzést

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke csütörtöki nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az azitromicin fogyasztása, és egyesek “válogatás nélkül” használják az antibiotikumokat az új koronavírus fertőzésének megelőzésére vagy a COVID-19 kezelésére.

Rafila egy orvosi megbeszélésen szólalt fel csütörtökön, amelynek a COVID-19-járvány alatti antibiotikum-használat volt a fő témája.

‘Az azitromicin fogyasztása nagyon megnőtt, és bár egyes új koronavírussal fertőzött személyeknél az azitromicin valóban felírható gyógyszerként, a válogatás nélküli alkalmazás és az öngyógyítás nagyon súlyos következményekkel járhat, mivel az antibiotikumokat általában csak bakteriális fertőzések esetén írják fel, vírusos fertőzések esetén nem. Az azitromicint természetesen az új koronavírusra gyakorolt, némi hatással kipróbálták terápiaként, de ez a tömeges felhasználás nagyon veszélyes, mert súlyos következményei lehetnek’ – jelentette ki Rafila.

A szakember, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végrehajtó bizottságának is tagja, arról is beszámolt: Romániában az antibiotikum-fogyasztás egy időre látszólag csökkent, de most ismét növekvő tendenciát mutat.

Ebben a tekintetben egyre kirívóbb a különbség Európa északi és déli, illetve nyugati és keleti országai között. ‘A kontinensnek azon a részén, ahol mi élünk, magas az antibiotikum-fogyasztás, és ez természetesen a bakteriális rezisztencia növekedését vonja maga után’ – figyelmeztetett Rafila.

Hozzátette: az országos járványtani intézettel, az országos közegészségügyi igazgatósággal és a WHO segítségével erőfeszítéseket tesznek arra, hogy honosítsák az antibiotikumos kezelések jó gyakorlatát, mert sok helyen, főleg kórházakban, még mindig széles spektrumú antibiotikum az orvos első opciója.

Rafila felhívást intézett az emberekhez, arra kérve őket, hogy ne ragaszkodjanak az antibiotikum felírásához, ne követeljék azt a háziorvostól, mert az antibiotikummal nem lehet vírusos fertőzést kezelni, csak abban az esetben van rá szükség, ha bakteriális felülfertőzés lép fel.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: