Rálőttek és megsebesítettek egy támadó medvét Balánbányán

Zajlik a sérült állat keresése

A szerdára virradó éjszaka egy balánbányai nő riasztotta a hatóságokat, hogy három medvét látott a város egyik utcáján.

A csendőrökből, vadászokból álló csapat, amelyhez Balánbánya polgármestere is csatlakozott, csak egy vadállatot talált a helyszínen. A medve betört egy házba, amelynek tulajdonosa nem tartózkodott otthon, és amikor megpróbálták elkergetni, agresszívvé vált és rátámadt az intervenciós csapat tagjaira. A vadászok rálőttek és megsebesítették, a medve végül a közeli erdőbe menekült – számolt be a Hargita megyei csendőr-főkapitányság sajtóirodája.

Balánbánya polgármestere, Gheorghe Iojiban az AGERPRES-nek elmondta, az intervenciós csapat tagjai attól tartottak, hogy a ház tulajdonosa, ahová a medve behatolt, otthon tartózkodik és veszélyben van; ez azonban szerencsére nem így volt.

Az elöljáró elmondása szerint élelem után kutatva a vadállat kinyitotta a házban a hűtőszekrényt, és amikor a mentőcsapat tagjai megjelentek, kiment az udvarra és rájuk támadt, így a vadászok kénytelenek voltak rálőni.

A csapat követte a sebesült medvét az erdő széléig, ahol látták a vérnyomokat a földön, de mivel sötét volt, nem követték az állatot az erdőbe.

Szerda hajnalban egy csendőrökből és vadászokból álló különítmény egy vadászkutyával ismét a sebesült állat keresésére indult, hogy kiderítsék, milyen állapotban van, és döntsenek a további intézkedésekről.

Az elöljáró azt is elmondta, hogy ha megtalálják az állatot, az állatorvos fogja eldönteni a sérülések súlyosságától függően, hogy mi legyen vele. Hozzátette, egy közepes nagyságú példányról van szó, amely a vadászok becslése szerint 4-5 éves lehet.

A megyei csendőr-főkapitányság sajtóirodája arról is tájékoztatott, hogy az év eleje óta 15 ízben riasztotta medve jelenléte miatt a hatóságokat a lakosság. Legutóbb a keddre virradó éjszaka hatolt be egy medve Siménfalva központi részén található egyik udvarba, és 12 juhot és bárányt pusztított el vagy sebesített meg.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: