Rekordokat jegyzett a Csíkszeredai Régizenei Fesztivál

A 2017-es kiadás a Reformáció Emlékéve égisze alatt

Rekordokat jegyzett a Csíkszeredai Régizenei Fesztivál. A Hargita Megyei Kulturális Központ szervezői csapata kedden, július 19-én kiértékelte a 33. kiadást, melynek fontosabb paramétereit szeretnénk a sajtó- és nagyközönség tudomására hozni. Ugyanakkor eldöntöttük: a Reformáció 500 éves évfordulója jegyében szervezzük meg a Fesztivál 2017-es kiadását.

Számokban mérve, 158 zenész, művész fellépő közreműködésével, sikerrel zajlott a német zene témában megszervezett idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A fellépőkhöz számítjuk a csíkszeredai Millenniumi templomban elő-koncertet adó Ivan Sarajishvili norvégiai orgonaművészt is, aki fontos szakmai bejelentést tett a Fesztivál kedvelőinek, jelezve, hogy az új orgona révén Csíkszereda régizenei koncertekhez is kiválóan alkalmas hangszerrel gyarapodott.

A fesztivál 18 koncertet, 3 utcazenét, három kihelyezett fellépést (Bukarest, Székelyudvarhely, Gyergyószárhegy), két táncházat, négynapos interaktív foglalkozást kínált felnőtteknek és gyerekeknek, a Mikó-várban és a város forgalmas központjában. A 18 koncertes zenei kínálatot a Madrigál Kamarakórus, Codex együttes és Kónya István lantművész közös koncertje zárta.

Az orgonaművésszel együtt 11 ország fellépői, 19 koncertet adtak – mindezt ingyenesen élvezhette a közönség. Köszönet a fesztivál fenntartójának, Hargita Megye Tanácsának, a támogatóknak: Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal, Románia Kormányának Etnikumközi Hivatala, Román Kulturális Alap, Román Kulturális Intézet, Bethlen Gábor Alap, Heineken, Communitas Alapítvány.

Hangsúlyozzuk, hogy a fesztivál nem csupán koncertsorozat: két kiemelt ügyet is fölvállalunk. A Fesztivál előrendezvényeként zajló IX. Régizenei Nyári Egyetem is rekordot döntött idén a 83 jelentkező által. Mivel Romániában jelenleg még nincs hivatalos régizenei oktatás, a csíkszeredai képzéssel ezt a hiányt pótoljuk.

A Fesztivál premierje volt idén, és nagy érdeklődésnek örvendett a Barokk Fesztiválzenekar és Barokk Fesztiválkórus közös koncertje. Romániában ez az egyetlen barokk zenekar, és az egyetlen barokk kórus – melyet a régizenészek a Fesztivál idején hoznak létre. Célunk, hogy a drezdai Ulrike Titze koncertmester által vezetett egyedi produkcióban minél többen, más helyszíneken is részesülhessenek. Ehhez keressük a partnereket, támogatókat.

Köszönjük a Csíkszeredai Régizene Fesztivál közönségének az érzékeny és hálás jelenlétet, és szeretettel meghívunk mindenkit a 2017-es kiadásra, amikor a Reformáció 500 éves évfordulójának Emlékévéhez igazítjuk a műsorkínálatot.

Kérem ossza meg ismerőseivel: