Rekordösszegű uniós finanszírozás a vállalkozói szférának

Közel 1,5 milliárd eurós összeg hívható le

Az európai pénzek lehívásában premiernek számít az, hogy közel 1,5 milliárd eurós összeget hívhatnak le Romániában a következő három hónapban az üzleti szféra érintettjei az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának kiírásain keresztül.

„Az üzleti szférának sürgős támogatásra van szüksége ahhoz, hogy leküzdje a gazdaságot érintő válságokat. Ezért ebben az időszakban a MIPE közel 1,5 milliárd euró értékben valósít meg kkv-kat támogató intézkedéseket. A 4.1.1-es kiírás 400 millió euróról szól, a 4.1.1.bis 300 millió eurós támogatást jelent, ezen kívül a vállalkozások 500 millió euró értékű támogatásra is pályázhatnak az energiahatékonysági támogatás keretében, illetve 300 millió eurót biztosítunk a 4.1.2.-es kiíráson keresztül” – hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla, az  Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A kkv-knak szóló kiírásokkal kapcsolatos fejlemények:

Augusztus 18-án közvitára került a kkv-knak szóló energiahatékonysági támogatás pályázati útmutatója;

Augusztus 11-én közvitára került a kkv-knak szóló 4.1.1 BIS kiírás pályázati útmutatója;

Augusztus 23-án megnyílt a pályázás a kkv-nak szóló 411-es kiírásra, amelynek keretösszege 400 millió euró.

Az összesen 1,5 milliárd euró értékű intézkedés a következő kiírásokból tevődik össze:

– 400 millió euró a 4.1.1. kiíráson keresztül. A kiírás a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, gépjárművek és motorkerékpárok javítása, szállítás és raktározás, oktatás, egészségügy, vendéglátóipar terén tevékenykedő vállalkozásoknak szól;

– 300 millió euró a 4.1.1 BIS kiíráson keresztül az élelmiszeripari és építőipari kkv-knak;

– 500 millió euró energiahatékonysági támogatás formájában;

– 300 millió euró a 4.1.2.-es kiíráson keresztül, az agrár-élelmiszeripari ágazat támogatására, mikro- és forgótőke-támogatás formájában.


A kiírásokról bővebben ITT.


Forrás: rmdsz.ro

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: