Rendkívüli hőség lesz a következő napokban

Hegyvidéken légköri instabilitásra számíthatunk

Sárga jelzésű kánikulariadót bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM). A figyelmeztetés szerdán 12 megyére érvényes az ország délnyugati, nyugati felén és a középső régióban, csütörtökön pedig 33 megyére terjed ki.

Ugyanakkor csütörtökön öt, az ország déli és délnyugati régiójában fekvő megyéjére narancsszínű kánikulariadót adtak ki.

A meteorológusok szerint szerdán a Bánságban, a Körös-vidéken és Erdély több régiójában kánikula lesz. A hőmérséklet-páratartalom index kiterjedt területen eléri, sőt meghaladja a kritikus 80-as küszöbértéket. A hőmérséklet legmagasabb nappali értékei 33 és 36 Celsius fok között lesznek, de éjszaka sem lesz 20 Celsius-foknál kevesebb. Ebben az időszakban heves záporok, felhőszakadások is kialakulhatnak.

Csütörtökön az ország még nagyobb területén lesz kánikula. A hőmérséklet-páratartalom index kiterjedt területen meghaladja a kritikus 80-as küszöbértéket. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 34 és 36 Celsius fok között alakulnak, az éjszakai minimum 20 Celsius-fok körül lesz.

Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyékben narancsszínű hőségriadó lesz érvényben. Itt a maximális nappali hőmérséklet eléri a 37 – 39, helyenként a 40 Celsius-fokot.

Ezen kívül, az ország északi, északnyugati régiójában, valamint hegyvidéken rendkívüli légköri instabilitásra számíthatunk, villámlással, dörgéssel kísért felhőszakadás, jégeső – főleg a délutáni órákban – több helyen kialakulhat.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: