Rendkívüli korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére

Az újabb védelmi intézkedések hétfőtől lépnek életbe

Hétfőtől lépnek életbe a Klaus Iohannis államfő által bejelentett újabb védelmi intézkedések – közölte a miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején.

Ludovic Orban rámutatott, az elnök által bejelentett új intézkedésekről szóló javaslatokat előkészíti az országos vészhelyzeti bizottság, majd a kormánynak bele kell foglalnia a veszélyhelyzetről szóló határozatba. “A döntések hétfőtől lépnek életbe, mert végig kell menni a törvény által előírt eljáráson” – tette hozzá.

A miniszterelnök ugyanakkor “határozottságot és maximális elkötelezettséget” kért a miniszterektől és az illetékes intézményvezetőktől az új intézkedések gyakorlatba ültetése terén.


Határozottabb intézkedésekre van szükség a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében – jelentette ki Klaus Iohannis államfő a csütörtöki kormányülés elején.

“Az eddigi intézkedések nem elégségesek, újabb országos szintű intézkedésekre van szükség” – fogalmazott az elnök.

Az államfő szerint minden iskolának át kell térnie az online oktatásra, az állami intézmények és a magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, amennyiben a tevékenység jellege ezt megengedi, az üzletek legfeljebb 21 óráig tarthatnak nyitva, éjszakai kijárási korlátozásra van szükség, be kell tiltani a társas összejöveteleket, be kell zárni a piacokat és vásárokat, és országos szinten kötelezővé kell tenni a kül- és beltéri maszkviselést.

Iohannis kiemelte, a hatóságok ellenőrzés alatt akarják tartani a járványt, és meg akarják adni az esélyt az orvosoknak, hogy kezelni tudják a súlyos eseteket.

“Ugyanakkor szeretnénk, hogy a gazdasági tevékenységek folytatódjanak. Nem akarjuk lezárni a román gazdaságot, olyan intézkedéseket akarunk hozni, amelyek megvédik az embereket és engedik működni a gazdaságot, hiszen azt akarjuk, hogy az emberek folytassák az életüket, éljenek a normálist megközelítő életet, de a jelenlegi körülmények sajnos nem normálisak, járványhelyzet van, és ettől nem lehet eltekinteni” – fogalmazott.

Romániában rekordszámú új koronavírusos megbetegedést jelentettek csütörtökön. A Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása értelmében 9714 új esetet igazoltak egy nap alatt 37.685 teszt eredményének feldolgozása nyomán. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor 121 fertőzött személy vesztette életét, és jelenleg 1014 beteget kezelnek az intenzív osztályon.


Az erős nemzetek válsághelyzetekben is ragaszkodnak a demokratikus választásokhoz – hangoztatta Klaus Iohannis államfő a csütörtöki kormányülés elején.

Az elnök rámutatott, vannak viták arról, hogy a járvány miatt alkalmas-e a december 6-i dátum a parlamenti választások megszervezésére vagy sem, meglátása szerint azonban “a demokráciát nem lehet zárójelbe tenni”. “A demokráciát szavatolni kell, és ez szabad választásokkal szavatolható. Az erős nemzetek válsághelyzetekben is tartanak a demokratikus választásokhoz” – nyomatékosította.

Az államfő példaként hozta fel az Amerikai Egyesült Államokat, ahol a napi csaknem százezres esetszám ellenére is megtartották az elnökválasztást, és az rekordrészvétellel zajlott. “Együtt túl leszünk ezen a válságon” – tette hozzá.

A téma kapcsán Ludovic Orban miniszterelnök kiemelte, a kormány készen áll arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a kampány lefolytatásához, illetve a választások megszervezéséhez úgy, “hogy a választási folyamatban részt vevők megfertőződésének kockázata egyenlő legyen a nullával”.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: