Rengeteg pénz van csak tudni kell lehívni

Pályázati lehetőségekről tartottak műhelymegbeszélést CsíkszeredábanAz előttünk álló európai uniós támogatási időszakkal kapcsolatban tartottak előadásokat a csíkszeredai megyeházán április 28-án, kedden, Hargita Megye Tanácsa szervezésében. A Barti Tihamér alelnök által moderált workshop egyik előadója Kiss Antal, Magyarország nemzeti fejlesztési miniszterének közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa volt, aki a helyi önkormányzatok számára elérhető forrásokról beszélt. Hangsúlyozta az önbizalom fontosságát, hiszen a magyarok a Kárpát-medencében egy 13 millió fős gazdasági közösséget alkotnak. A közvetlen, brüsszeli pályázati lehetőségekre helyezte a hangsúlyt, bemutatva számos finanszírozási programot a kis- és középvállalkozók versenyképessége, a kultúra, a sport, az ifjúság, a foglalkoztatás, az energetika, a környezetvédelem területére vonatkozóan. Mint rámutatott, forrásbőségről beszélhetünk Európában, beleértve Magyarországot és Romániát is, tehát pénz van, csak le kell tudni hívni, ehhez pedig fenntartható, jövedelmező beruházásokra kell pályázatokat benyújtani.

Csák László fejlesztéspolitikai szakértő az önkormányzati fejlesztési lehetőségekről, Ilyés Szabolcs pályázati szakember pedig a cégek és önkormányzatok fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Farkas Enikő és Péli Levente, a megyei tanács munkatársai az európai uniós pályázatokat, illetve a saját beruházásokat mutatták be, Korodi Szabolcs építész pedig a Hargita-hegység fejlesztési tervét. Mint elhangzott, a 2007–2013 közti támogatási időszakban Románia nem használta ki a lehetőségeket, „nem vitte túlzásba a tervezési feladatokat” – például vidékfejlesztés alatt eddig csak aszfaltozást, csatornázást meg hőszigetelést értettek, holott az nem ebből áll –, de a következő időszakban még lehet változtatni.

workshop1_kisujsag_cover

A végén Barti Tihamér alelnök egy állásfoglalást adott át, amely felsorolja a megye fő kezdeményezéseit és beruházásait, és amelyet a megyei tanács vezetőségén kívül önkormányzatok, gazdaszövetkezetek és egyesületek képviselői írtak alá, a magyar kormány támogatását kérve gazdaságfejlesztési, oktatásfejlesztési, kulturális, egészségügyi és szociális területen. Eszerint fontos a székelyföldi közösségi tulajdonban lévő vállalkozások, szövetkezetek, munkahelyteremtő beruházások, a székelyföldi szövetkezeti mozgalom támogatása, agráripari parkok és Hargita megyei reptér létesítése, a Hargita-hegység fejlesztési tervének megvalósítása, a szakképzés és felnőttképzés kiterjesztése, tangazdaságok létrehozása, A székelység története című kötet digitalizálása, egy homoródfürdői oktatási és szabadidőközpont kialakítása, orvoslakások építése, az otthon gondozási, valamint a falugondnoksági program.

workshop_kisujsag_cover

Kiss Antal Hargita megyei programja a csíkcsicsói reptér meglátogatásával zárult.

Kérem ossza meg ismerőseivel: