Részleges napfogyatkozás figyelhető meg kedden dél körül Románia területéről

A Hold 33-44 százalékban takarja el előlünk a napkorongot

Részleges napfogyatkozás lesz kedden dél körül, ami Románia területéről is megfigyelhető.

A Hold 33-44 százalékban takarja el előlünk a napkorongot; a legnagyobb mértékű napfogyatkozás az ország északkeleti részében lesz megfigyelhető.

A jelenség legkorábban, 12.20-kor az ország északnyugati, legkésőbben, 12.28-kor a délkeleti részében kezdődik. A bukaresti Amiral Vasile Urseanu Csillagvizsgáló tájékoztatása szerint Bukarestben 13.38-kor éri el a jelenség a legnagyobb fázist, ekkor a Hold a napkorong 38 százalékát takarja ki. Az ország többi részében a maximum ehhez az időponthoz képest legtöbb 10 perces eltéréssel, hamarabb vagy később következik be.

A bukaresti csillagvizsgáló 12.15-kor megnyitja kapuit az érdeklődők számára, akik így csillagászati műszereken keresztül figyelhetik a jelenséget. A Román Akadémia a Csillagászati Intézetben szintén lehetővé teszi a megfigyelést a lakosság számára.

A csillagvizsgáló képviselői figyelmeztetnek, hogy a jelenséget csak megfelelő, biztos szemvédelem mellett szabad figyelni. Erre alkalmas az erre a célra gyártott, napfogyatkozás-megfigyelő szemüveg, nagyon sötét hegesztőüveg vagy Mylar-szűrő.

Semmiképpen ne próbáljuk meg a jelenséget napszemüvegen, kormozott üvegen vagy bármilyen más improvizált eszközön keresztül megfigyelni – intenek a szakemberek.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: