Románia csillaga nem a magyaroké

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja Klaus Iohannis tegnapi döntését, mellyel visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrendet.

E lépéssel Románia elnöke és az általa képviselt országvezetés újfent bebizonyította, hogy a demokratikus alapértékek – úgy mint a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás – csak akkor védhetők, ha az éppen időszerű államérdek úgy kívánja. Másképpen viszont igyekezni kell megfélemlíteni, elhallgattatni, elbizonytalanítani, lejáratni – vagy éppen bíróságon meghurcolni – azokat, akik szavukat emelik egy nemzeti közösség alapvető jogaiért.

Emlékeztetőül álljon itt az indoklás, mellyel Tőkés László a temesvári forradalom 20. évfordulóján – már akkor is igen későn! – megkapta a legmagasabb romániai állami kitüntetést: „bátorságának és emberi méltóságának kivételes elismeréseként, mely a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett”. Románia korábbi elnöke, Traian Băsescu éppen ezen indoklásra hivatkozva nyilatkozta azt korábban, hogy nem kívánja azt visszavonni. A sors furcsa fintora, hogy pár évvel később az erdélyi magyarok által is fölényesen támogatott Klaus Iohannis államfő vonta vissza ezt az érdemrendet. Iohannis döntése végképp szertefoszlatta sokak illúzióit, melyeket hozzá kötöttek megválasztása után. Döntése egyenes támadás az alapvető emberi és demokratikus jogként számon tartott vélemény- és szólásszabadság ellen, hiszen Tőkés Lászlónak ama bizonyos tusnádfürdői kijelentése kapcsán indították el a visszavonási folyamatot. A döntés az 1989-es temesvári események és annak nyomán az országszerte kibontakozott utcai megmozdulások résztvevőinek arculcsapása is. Tőkés László az akkoriban vállalt történelmi szerepéért kapta az érdemrendet, visszavonása pedig azt jelzi, hogy ebben az országban ma is épp oly törékeny a demokrácia és annak minden vívmánya, mint volt 26 évvel ezelőtt. Iohannis döntése sajnálatos módon illeszkedik abba a magyarellenes akciósorozatba, amelynek immár több hónapja tanúi és elszenvedői vagyunk.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége tiltakozik az érdemrend visszavonása ellen, ugyanakkor leszögezik: Tőkés László érdemei, történelmi szerepe Románia csillaga nélkül is megmaradnak. Sem 2009 előtt, sem 2016 után nem eszerint osztogatják az érdemeket – a magyar közösség soraiban biztosan nem.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége nevében,
Sándor Krisztina ügyvezető elnök
Címfotó: facebook/emnt.org

Kérem ossza meg ismerőseivel: