Románia ellenzi a kötelező befogadási kvótákat

    Románia elégedetlen azzal a „bürokratikus” megoldással, amelyet az Európai Bizottság elnöke javasolt a migrációs válságra, és továbbra is elutasítja a kötelező befogadási kvótákat – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis román államfő.
    A román elnök bírálta az Európai Bizottságot, amiért a tagországok megkérdezése nélkül tett közzé „kötelezőnek szánt” kvótákat, vagyis olyan részleteket közölt a különböző tagországoknak szánt menekültek számáról, amelyekre megítélése szerint „ebben a szakaszban nem lett volna szükség”.
    Arra a kérdésre, hogy azt kívánja-e ezzel megüzenni: Románia semmiképpen nem hajlandó 1785 menedékkérőnél többet befogadni (amennyit júliusban felajánlott), Iohannis azt mondta: nem puszta számokról van szó.
„Nem alkatrészekről beszélünk, amelyeket meg kell számolni, hanem emberekről, az Európába érkező bevándorlókról” – jegyezte meg Iohannis.

    Rámutatott: Románia kinyilvánította már szolidaritását, felajánlotta, hogy lehetőségeihez mérten viszonylag nagyszámú menekültet befogad, de nem tartja megoldásnak, hogy „bürokratikus módon kiszámított” kötelező kvóták alapján, „könyvelői stílusban” osszák szét a menedékkérőket.
    Hozzátette: az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Romániát a belügyi tárcát is vezető Gabriel Oprea fogja képviselni, azzal a mandátummal, hogy ne támogassa bizottság kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát.
    Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plénuma előtt mondott évértékelő beszédében szerdán azt javasolta: az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól. Az áthelyezés kötelező elosztási kulcs alapján történne, amelynél a tagállam lakosságát, GDP-jét, a már befogadott menekültek számát és a munkanélküliségi rátát vették figyelembe.
    Romániának, a júliusban vállalt 1785 menedékkérő mellett 4646 Európába érkezett bevándorlóról kellene gondoskodnia.

(Baranyi László/MTI)
(Címfotó: cotidianul.ro)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: