Romániában elkezdődött a covid-járvány ötödik hulláma

Rafila: Romániában nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint Romániában elkezdődött a COVID-19 világjárvány 5. hulláma, és jelenleg az omikron-változat szórványos terjedése tapasztalható, de a becslések szerint egy-két héten belül tartós közösségi terjedés várható.

‘Korábban napi néhány száz új eset volt, most napi néhány ezer van, és bár a helyzet az utóbbi 4-5 napban stabilizálódni látszik, korántsem jelenti azt, hogy a dolgok visszatértek a normalitásba. (…) Az egyik leggyorsabb növekedési tendenciát regisztráljuk Európában, és most nem csak az Európai Unióról beszélek; a második vagy harmadik helyen állunk, tehát még nincs okunk a lazításra, hanem éppen ellenkezőleg, rendkívül óvatosnak kell lennünk. Abban reménykedünk, hogy ezek az újonnan regisztrált esetek nem terhelik le az egészségügyi rendszert’ – nyilatkozta Rafila az Antena 3-nak vasárnap este.

Arról is beszámolt, hogy az omikron-vírustörzs által okozott fertőzésnek van két tipikus tünete a többi, általános covid-tünet mellett, éspedig ‘a kevésbé intenzív, inkább egyfajta viszketésnek érzékelt torokfájás és az éjszakai heves izzadás”. A többi tünet az aszténia, izomfájdalmak, láz, néha emésztési zavarok.

“Legalább annyira aggódom, mint a delta-változat esetében, ahol szintén megmaradt a vírus patogenitása. Nagyon komoly viták folynak a törzs alacsonyabb patogenitásáról, de egy alacsonyabb patogenitás is az egészségügyi rendszer összeomlását eredményezheti, ha nagyobb esetszámmal társul’ – mondta Rafila.

Rámutatott azonban, hogy ebben a hullámban több olyan dolgot meg lehet tenni a járvány megfékezésére, amit az eddigi hullámok során nem tettek meg. Ezen intézkedések egyike a teszteléshez való hozzáférés megkönnyítése a tesztelési pontok számának növelésével a jelenlegi néhány százról néhány ezerre.

‘Van egy másik dolog is: e hónap végétől innovatív antivirális szerek állnak majd rendelkezésünkre, amelyeket azonban csak olyan betegeknek fogunk beadni, akiknél fennáll a betegség súlyos formáinak kockázata’ – magyarázta a miniszter.


Rafila: Romániában nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, a megfelelő tájékoztatáson kell dolgozni

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kijelentette, bár ő határozottan oltáspárti, véleménye szerint a koronavírus elleni védőoltás nem lesz kötelező Romániában; nem is lenne ez helyénvaló hazánkban, inkább az állampolgárok megfelelő tájékoztatásán kell dolgozni.

‘Az oltás felvétele jelenleg nagyon fontos, de más okok miatt, mint 2021 elején volt. 2021 elején klinikai kísérleteket követően az oltást a fertőzés átvitelének megállítására javasolták. Most azonban a súlyos esetek elkerülése és a halálesetek megelőzése érdekében ajánlott’ – szögezte le Rafila vasárnap este az Antena 3-nak nyilatkozva.

Hozzátette, határozottan javasolja az oltás felvételét, főként a veszélyeztetett kategóriáknak, az idősebb generációknak, vagy azoknak, akik krónikus betegségekkel küzdenek.

A kórházi valóság azt mutatja, hogy 10-ből 9 fertőzött, aki intenzív osztályon fekszik vagy meghal, oltatlan. Egyértelmű tehát, hogy a vakcinának van hatása, ez bizonyítható – nyomatékosította az egészségügyi miniszter.

Azt is elmondta, hogy a vakcina által nyújtott védelem csökkent, és nagyon nehéz lenne évente három-négy adaggal beoltani az embereket.

‘Másfelől nem zárom ki azt a lehetőséget, hogy évente egy oltás legyen ajánlott, egy dózisban, azzal a feltétellel, hogy legyen egy olyan vakcina, amely hatékony az éppen akkor keringő, elterjedt vírustörzsre. Ezt a vakcinát főként a veszélyeztetett kategóriákba tartozó embereknek adják be” – magyarázta Rafila.

A védőmaszkokat illetően az egészségügyi miniszter elmondta, az egyszerű orvosi maszk (FFP1) körülbelül 80%-os szűrőképességgel rendelkezik, a másik, jelenleg ajánlott maszktípus, az FFP2 pedig 95%-ossal. A textilből készült védőmaszkok nem képesek megfelelő védelmet biztosítani, mint ahogyan a helytelenül – az orrot szabadon hagyva – viselt orvosi maszk hatékonysága is nulla – fűzte hozzá.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: