Romániában érvénytelenítették a Hargita megyei önkormányzatok autonómiapárti határozatait

A prefektus a közigazgatási bíróságon támadta meg azokat

    A román bíróságok mind a 42 autonómiapárti határozatot érvénytelenítették, amelyeket a Hargita megyei települési önkormányzatok fogadtak el – közölte pénteken Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa.
    A kormánymegbízott emlékeztetett, hogy a megyében 42 település önkormányzata fogadta el a határozatot, amelyben kinyilvánították, hogy a Székelyföld nevű különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, amely számára sarkalatos törvény szavatolná az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv lenne a magyar is.
    Ezt az egyforma szövegű határozatot a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kérésére fogadták el az önkormányzatok 2014-től kezdődően. A prefektus a közigazgatási bíróságon támadta meg egyenként az önkormányzati döntéseket, arra hivatkozva, hogy a határozat alkotmányellenes.
    Egyebek mellett a csíkszeredai, a gyergyószentmiklósi, a székelyudvarhelyi, a székelykeresztúri, a tusnádfürdői és a szentegyházi önkormányzat tett eleget az SZNT felkérésének.
    Az Agerpres hírügynökség által pénteken idézett prefektus szerint a határozat sérti “Románia törvényeit és az alkotmányt”. A prefektus szerint egy ilyen közigazgatási egység létrehozásáról nem lehet helyi népszavazásokkal dönteni. Hozzátette: a bíróság szerint a határozat az alkotmány 13. cikkelyét is sérti, amely kimondja, hogy Romániában a román a hivatalos nyelv.
    Az SZNT azt követően kezdeményezte az autonómiapárti önkormányzati határozatok elfogadását, hogy a román kormány 2013-ban olyan tervet mutatott be, amely a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiókat közigazgatási hatáskörökkel ruházná fel. Eszerint a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyéket egy nagy, román többségű régióba olvasztanák be. A román belpolitikában azóta lekerült a napirendről ez a kérdés, de a novemberi parlamenti választások után ismét terítékre kerülhet.

MTI
(Címfotó: Henning János / MTI)

Kérem ossza meg ismerőseivel: