Romániában januártól olcsóbb lesz az áram a háztartásoknak

3,5 százalékkal csökken

    Romániában január 1-től 3,5 százalékkal csökken a villamos energia ára a háztartási fogyasztóknak – közölte szerdán a román energiaár-szabályozó hatóság elnöke. Niculae Havrilet az Agerpres hírügynökség szerint elmondta, hogy az árszabályozó hatóság szerdán hozta meg a döntést. A villamos energia árának csökkenése annak következtében vált lehetségessé, hogy a szállítási ára átlagban 12 százalékkal csökkent.
    Korábban 5 százalékos árcsökkenésről is szó volt, de azért döntöttek a csak 3,5 százalékos mérséklés mellett, mert a lakossági számlákat terhelő, megújuló energiát ösztönző úgynevezett zöld tanúsítványok aránya nő.
    Romániában a villamosenergia-számlákon szereplő költség egy részét a zöld tanúsítványok teszik ki. Ezek állami szubvenció nyomán keletkeznek, amivel Románia a megújuló energiákba beruházó vállalkozásokat segíti. Az állam a szubvenció egy részét az ipari és a háztartási fogyasztókkal fizetteti meg.
    A hatóság elnöke kifejtette, hogy a kormány ősszel több nagy ipari fogyasztót felmentett a zöld tanúsítványok egy részének kifizetése kötelezettsége alól, s így a lakosságnak kell többet állnia. Ezért csökken a villamos energia ára csak 3,5 százalékkal – magyarázta.
    A kormány mintegy 35 stratégiai fontosságúnak tekintett ipari vállalatnak adott ilyen kedvezményt.

(MTI)
(Címfotó: domik.ua)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: