Romániában jelentős regionális eltérések vannak a halálozási ráta tekintetében

Az alacsony átoltottságú megyékben a legnagyobb az elhalálozás

Jelentős regionális eltérések vannak Romániában a Covid-halálozásoknak a fertőzésekhez viszonyított aránya tekintetében: Krassó-Szörény és Hargita megyében négyszer nagyobb arányban haltak meg a koronavírussal diagnosztizált betegek, mint Bukarestben és a fővárost övező Ilfov megyében – tudta meg a Hotnews.ro hírportál.
A portál csütörtökön tette közzé a halálozási ráta megyei bontású adatait, amelyeket a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) bocsátott rendelkezésére. Két nappal korábban a lap az ország 41 megyéjének és a fővárosnak az átoltottsági adatait is megszerezte az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV).
Ezekre alapozva a Hotnews az egyes megyék eltérő halálozási rátáját az átoltottsági szinttel is összefüggésbe hozta, rámutatva egyebek mellett, hogy a legalacsonyabb (26 százalékos) átoltottságú Suceava megye a halálozási listán is a legrosszabbak között van.
Országos szinten az ötvenezerhez közelít a járvány kezdete óta regisztrált Covid-halálesetek száma, míg a hivatalosan diagnosztizált fertőzéseké meghaladta az 1 millió 685 ezret. Eszerint Romániában a regisztrált fertőzöttek csaknem három (2,93) százaléka vesztette életét.
Az egyes térségek között azonban jelentős eltérések vannak: Krassó-Szörény megyében 5,66, Hargita megyében 5,47, Suceava megyében 5,22 százalékos a fertőzöttek halálozási rátája, míg Ilfov megyében 1,05, Bukarestben, Kolozs megyében és Konstanca megyében pedig 1,49 százalékos.
Bukarestben és abban a négy megyében, ahol a halálozási ráta két százalék alatti, az átlagos átoltottság a 49 százalékot közelíti. Abban a hat megyében, ahol a koronavírussal diagnosztizált betegek több mint öt százaléka meghalt, az átlagos átoltottság nem éri el 34 százalékot.
A 19,3 milliós Romániában eddig 7 millió 147 ezer lakos, a beoltható (12 év feletti) lakosság 42 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.
A Hotnews által publikált megyei bontásból kiderült, hogy abban a hét megyében, ahol (november 1-jéig) az átoltottság meghaladta a 45 százalékot, a fertőzöttek 2,2 százaléka halt meg, míg abban a hat megyében, ahol az átoltottság nem érte el a 30 százalékot, több mint másfélszer magasabb, 3,9 százalékos a halálozási ráta.
A magyar többségű megyékben az átoltottság jelentősen elmarad az országos átlagtól: Kovászna megye utolsó előtti 26,6 százalékos, míg Hargita megye hátulról a hetedik a rangsorban 32,3 százalékos (a beoltható lakosság számához viszonyított) átoltottsággal.


MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: