Romániában nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás

Az országos oltási stratégiát ezen a héten mutatja be a kormány

Romániában nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás – szögezte le hétfőn Ludovic Orban kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki szerint az országos oltási stratégiát ezen a héten mutatja be a kormány.

‘A hatóságok senkit nem kötelezhetnek arra, hogy beoltassa magát. Csak annyit tehetünk, hogy elmagyarázzuk az oltás előnyeit, megpróbáljuk meggyőzni az embereket, hogy oltassák be magukat, de nem kötelezhetünk senkit erre. Természetesen a vakcina a legjobb megoldás a fertőzés megelőzésére. Egy sikeres oltási kampány eredményeként életünk visszatérhet a normális kerékvágásba, észszerű időn belül. Véleményem szerint már közel vagyunk ehhez. Látszik a fény az alagút végén, ahogy mondani szokás’ – mondta Orban a PNL székhelyén.

A miniszterelnök szerint tájékoztatási kampányt is szerveznek a lakosság számára az immunizálás előnyeiről.


Oltási karavánokat is szerveznek az alacsony mobilitású személyek számára

Oltási karavánokat is szerveznek a fogyatékkal élő, vagy a vidéken élő, alacsony mobilitású személyek számára a koronavírus elleni országos kampány keretében, jelentette be vasárnap este Valeriu Gheorghiţă, a kampány koordinátorára.

‘Az oltási központokat egyrészt a kórházakban alakítják ki, ahol az egészségügyi személyzet kapja meg a vakcinát. Ezeken kívül lesznek fix oltási ponrok, illetve karavánok is – ez utóbbiak a fogyatékkal élő, vagy a vidéken élő, alacsony mobilitású személyek számára’ – nyilatkozta a szakember a Digi24 műsorában.

A legoptimistább forgatókönyv szerint az első dózis oltások december második felében érkezhetnek Romániába, a pesszimistább forgatókönyv szerint pedig januárban-februárban, mondta a koronavírus elleni országos oltási kampány koordinátora, aki szerint az ország legalább 2,4 millió dózis vakcinát kapna az AstraZeneca gyártótól és valószínűleg ugyanennyit a Pfizertől.

‘1.200.000 dózisból be tudunk oltani megközelítőleg 600.000 személyt. Az egészségügyi rendszerben jelenleg 250.000-300.000 személy dolgozik. Tehát beolthatjuk az egészségügyi rendszerben és a szociális ellátó rendszerben dolgozókat mind és nagy valószínűség szerint ezzel párhuzamosan elkezdjük a veszélyeztetett társadalmi kategóriák – idősek és krónikus betegek – beoltását is’ – mutatottt rá az orvos.

A vakcinák raktározása a Cantacuzino Intézetben fog történni, ugyanakkor azonban lesz hat regionális központ is – hat katonai kórház -, amelyeket felszerelnek a mínusz 80 Celsius-fokot biztosító hűtőberendezésekkel, mutatott rá a szakember.

Mínusz 80 Celsius-fokban az oltásokat hat hónapig lehet raktározni, a raktározásiu kapacitás azonban véges, így a dózisokat minél hamarabb fel kell használni, tekintve, hogy az országba folyamatosan érkeznek maj az újabb dózisok – magyarázta el Valeriu Gheorghiţă.

A szakember rámutatott, hogy tájékoztató kampányt is szerveznek a lakosság részére, amelynek keretében egészségügyi szakemberek informálják az embereket. A kampányt egy kommunikációs szakértő fogja koordinálni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: