Rövidebb lesz egy órával a vasárnap

Március 31-én kezdődik a nyári időszámítás

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Az órákat vasárnap hajnali 3 órakor 4 órára kell állítani. Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni.

Az okostelefonok, a számítógépek, az újabb tévékészülékek már önállóan átállnak a nyári időszámításra, viszont fokozottan figyelni kell a karórák, régebbi ébresztőórák, gépjárművekben lévő órák beállításait, ugyanis azok nem állnak át automatikusan az új időszámításra, ezért emiatt akár kellemetlenségeink is lehetnek!

A vasúti személyszállítás áttér a nyári időszámításra vasárnap, amikor hajnali három órakor négy órára igazítják át az órák mutatóját – tájékoztat a Román Vasúttársaság (CFR) közleménye. Az időátállítás nem módosítja az érvényben lévő menetrendet.

„A vonatok a jelenlegi, téli időszámítás szerint közlekednek március 31-re virradóan hajnali három óráig, amikor ez négy órára változik. A négy óra után induló vonatok a nyári időszámítás szerint indulnak. A már forgalomban lévő vonatok folytatják útjukat a végállomásig, és hogyha ezek indulási időpontjai rátevődnek a később induló vonatok indulási idejére, akkor a vonatok rangjuknak megfelelő sorrendben hagyják el az állomást” – magyarázza a közlemény.

Az óraátállítás a szomszédos országokkal egy időben történik, ezért a vasúti forgalom a határátkelőknél is változatlan marad.

Kérem ossza meg ismerőseivel: