S még egy

    Múlt héten adtam egy példát arra, hogy a kormány miképpen tesz eleget a közérdekű információkra vonatkozó törvény előírásainak, következzen most egy szemléletes példa a Legfelsőbb Ügyészségnél uralkodó állapotokra.
    Amint már írtam róla, május végén panaszt tettem eme intézménynél holmi névtelen levelek ügyében, majd miután ugyanazon témában kaptam egy sejtelmes választ a Román Hírszerző Szolgálattól, július kilencedikén küldtem nekik egy kiegészítést, amiben tájékoztattam őket a fejleményekről. Aztán telt múlt az idő, anélkül hogy hírt kaptam volna az ügyészségről, míg kerek négy hónappal a panasz postázása után levelet hozott a postás Bukarestből: legfeso-ugyesseg-ertesito
    Ennek keltezése szeptember 16. (ma 22. van, de messze van Bukarest, lássuk be), s arról tájékoztatnak benne, hogy a július 15-én kelt petíciómat továbbították a Kolozsvári Törvényszék mellett működő Katonai Ügyészségre, mert az illetékes, s majd onnan fogok értesítést kapni a megoldás módjáról.
    Első dolog ami feltűnik: azt mondja a vonatkozó jogszabály, hogyha valaki egy petíciót rossz helyre küld el, akkor a címzett köteles 5 napon belül továbbítani azt a megfelelő helyre, ahol 30 napon belül kell a témát kivizsgálják és választ küldjenek a panaszosnak. Itt meg azt látjuk, hogy a derék főügyész (a neve talány) arról tájékoztat 63 nap után, hogy ők továbbították azt, ami szerintük egy petíció.
    Rögtön ez után azon kezdtem gondolkozni, hogy miféle petíciót intéztem én az ügyészséghez? Jó ideig hiába törtem a fejem, s az sem segített, hogy átnéztem az összes hivatalos levelet, amit a második félévben írtam. Végül kizárásos alapon jutottam arra a konklúzióra, hogy amit petíciónak neveznek, az nem más, mint a büntető panaszhoz júliusban elküldött kiegészítés.
    Összegezve: a négy hónapja postázott panaszomra máig semmi választ nem kaptam, ezzel szemben érkezett egy értesítés a – rá jó hat hétre elküldött – kiegészítés kapcsán (amit az ügyészség petíciónak nevez), amiből mindössze annyit tudok meg, hogy az ügyet – talán – a kolozsvári katonai ügyészség vizsgálja. Vajon még meddig?

Árus Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: