„S most új, vígabb élet kezdendő!”

Válogatás a magyar közszolgálati csatornák szilveszteri műsoraiból

Vidám zenével, szórakoztató műsorokkal, a szokásos visszatekintésekkel és szellemes filmekkel zárja 2015-öt a közmédia. A forgatagban az összeállítás a kicsiknek és a nagyoknak is üde szórakozást kínál.

A szilveszteri ráhangolódás már délelőtt elkezdődik a rádióban: a Napközben munkatársai alapozzák meg a jeles nap atmoszféráját. Játék, bakiparádé, különleges helyszínek teszik érdekessé a két órát (Kossuth Rádió 9.00-11.00).

A Hely „helyválasztása” sem szokványos: a hallgatók az év adásaiból kimaradt vicces felvételeiből kapnak ízelítőt. Azokból a riportokból, amelyekre egykor a szerkesztők rámondták a szentenciát: „ez úgysem mehet adásba” (Kossuth Rádió 11.07).

Az ifjabb nemzedék a gyerekcsatorna bő kínálatából választhat. Az 1985-ben bemutatott Gyerekrablás a Palánk utcában című ifjúsági vígjátékot olyan nevek tették népszerűvé, mint Bánsági Ildikó, vagy Koltai Róbert. Az ál-krimiben a furfangos gyerekek számos izgalommal tarkítva állítják helyre a családi békét (M2 9.10). A Grimm-mesék sorozatban Az ördög három arany hajszála című német mesefilmet láthatjuk. A történet főhőse a királylány kezére aspiráló furfangos legény, akit céljától sem a gonosz király, sem az ördög nem tud eltéríteni (m2 12.00).  Ebéd után szintén királyi történetbe kapcsolódhatunk be, itt a délceg királyfi partnere, a félnótás sárkány: Süsü (M2 15.00).

Süsü

A Kabarématiné két részletben jelentkezik (12.30 és 18.00), s a rádió legnemesebb szórakoztató hagyományait idézi az év utolsó napján: válogatott nevettetők szórakoztatják a nagyérdeműt.

Koraeste talán a legnépszerűbb háború előtti magyar vígjátékot a Hyppolit, a lakájt élvezhetjük újra. A népszerű slágereit (Pá, kis aranyom, Köszönöm, hogy imádott) a legtöbben ismerik, Csortos Gyula és Kabos Gyula kettősének mondatai pedig már a köznyelvben vertek gyökeret (Duna 18.35).

A vidám hangulatból a Bartók Rádió is kiveszi a részét. Sebő Ferenc a Pátria sorozatban a hagyományos népi anekdoták világába kalauzol el minket. A válogatás az elmúlt másfél évszázadban gyűjtött, s a Székelyföldön termett tréfás népi elbeszélések, adomák legjavát teszi közkinccsé (19.00).

A Himnuszt, a Szózatot és Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőjét (M1, Duna, Duna World, Kossuth Rádió 24.00) egész éjjel tartó vigasság követi. A Benkó Dixieland Band koncert-programja láttán mégis időzzünk el egy percre: a névadó, Benkó Sándor december 15-én távozott közülünk. A közmédia számos hang- és koncertfelvétele őrzi gazdag pályája állomásait. Emlékezzünk rá a mellékelt vidám fotóval! (Duna World 0.10)

Benkó Sándor20100408002

Ez időben a Dunán igazi klasszikus filmet tekinthetnek meg a nézők. A Gyalog galoppban Artúr király és lovagjai egyenesen a Mindenhatótól kapják a küldetést, hogy keressék meg a Szent Kelyhet. Útra is kelnek, hogy bejárják a középkori Anglia minden zegét-zugát, és nyomára akadjanak az áhított kincsnek. Mivel azonban ezt a filmet a Monty Python csoport készítette, az ilyenkor szokásos kalandok helyett a legeszementebb szituációk várják tökkelütött hőseinket (0.10).

Gyaloggalopp

Minden kedves nézőnknek és hallgatónknak boldog új évet kívánunk!

Dr. Csermák Zoltán
kiemelt szerkesztő

Kérem ossza meg ismerőseivel: