Sajtóközlemény

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ novemberi eseményei:

Horváth Bálint zeneszerzői estje

Az Ambrus Éva és Bálint Ákos komolyzenei bérletekben szereplő második koncertre várjuk az érdeklődőket 2015. november 11-én, szerdán 19 órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermébe.

Horvath Balint

Horváth Bálint fiatal budapesti zeneszerző bemutatkozó estje, melynek műsorában a zeneszerző Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Weöres Sándor és más költők verseire komponált dalai szólalnának meg Juhász Orsolya Anna, budapesti szoprán énekművész előadásában, Horváth Bálint zongorakíséretével, illetve a zeneszerző zongoraművei is saját előadásában. Horváth Bálint nagysikerű, nemzetközi versenyeken is elismerésnek örvendő, 2014-ben teljes Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjban részesülő zeneszerző.

Műsoron:

Dalok – Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Weöres Sándor és mások verseire (2004–2014)
D-E-A-C-variációk zongorára (2014–2015)

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9–16 óra között. A koncertre érvényesek az Ambrus Éva és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek.
Jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 10 lej. Helyfoglalás a 0266/361.992-es telefonszámon.

A fellépőkről:

Horváth Bálint

Horvath Balint (1)

Zeneszerző, 1986-ban született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Fekete Győr István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Orbán György tanítványa volt. Kitüntetéses egyetemi diplomáját 2010-ben szerezte meg. Szóló-, kamarazenei, szimfonikus zenekarra írott és színpadi művei elhangoztak a legtöbb magyarországi kortárs zenei fórumon: az Ifjúsági Kortárs Zenei Esteken, a Budapesti Őszi Fesztiválon, a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon, a Magyar Rádióban és a Zeneakadémia rendezvényein többek között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest, vagy a New York-i New Juilliard Ensemble előadásában.

Jelenleg a budapesti Weiner Leó Konzervatórium zeneszerzés-tanára, az Editio Musica Budapest külső munkatársa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltjeként disszertációját román kolindák alapján készült zeneszerzői feldolgozásokból írja. 2012-ben és 2014-ben egy-egy fél évet Kolozsváron töltött, a Gheorghe Dima Zeneakadémián Adrian Pop irányításával végezte munkáját. 2004-ben az Országos Bartók Béla Zeneszerzésverseny első helyezettje, azóta is több országos pályázat díjazottja. Kutatásaihoz és kompozíciós munkájához támogatást nyújtott a Balassi Intézet és a Magyar Állam Doktori- és Kodály Zoltán Alkotói Ösztöndíja.

Juhász Orsolya Anna

Juhász Orsolya

Kóruskarnagy, énekművész, 1986-ban született Budapesten. A budapesti Városmajori Gimnázium ének-zene tagozatán végzett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében Szolfézs-zeneelmélet tanárként és Karvezetőként nyert képesítést 2008-ban, amelyet 2011-ben Kóruskarnagy-művész-szakos diplomával egészített ki.

Működött a Magyar Rádió Gyermekkórusa asszisztenseként, szolfézst és zeneelméletet tanított a Kittemberger Kálmán Művészeti Iskolában és a Weiner Leó Konzervatóriumban. Alapító karnagyként vezette a nagymarosi Maroska Gyermekkórust és – jelenleg is – a Nagymarosi Férfikart. Interaktív zenei foglalkozásokat vezet a budapesti Művészetek Palotájában. Nemzetközi kurzusok résztvevője volt és folyamatosan dolgozik együtt kortárs zeneszerzőkkel, nevéhez számos ősbemutató kötődik.

 

Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ
Partner: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet
Támogató: Nemzeti Kulturális Alapkezelő Zrt., Vaskertes Általános Iskola
Médiapartnerek: Gyergyói Hírlap, Székelyhon.ro, Gyergyó TV, Kelet Info Media Group, Hargita Népe, Marosvásárhelyi Rádió, Gyergyói Kisújság, Erdély.ma, Morfondír.ro


Gyerek hangverseny nemcsak gyerekeknek

bonbonmatine_gyergyo_ujlogo

A Csíki Kamarazenekar és a BonBon matiné közös produkciója november 18., szerdán 10 órától illetve 11 óra 30 perctől a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

Műsoron:
Erdei vigasságok: Kacor király, A három kismalac

Karmester/Zeneszerző: Balogh Sándor – Budapest
Narrátor: Lukácsházi Győző – Bon-Bon matiné szerkesztő-műsorvezető, Szegedi Filharmónikusok igazgatója.

Balogh Sándor azon ritka zeneszerzők egyike, aki kifejezetten gyerekeknek ír darabokat és kifejezetten hangszerismertető, a klasszikus zenét megkedveltetni kívánó céllal. Ráadásul nemcsak megírja ezeket a darabokat, hanem előadásukban is aktívan részt vesz, mint karmester. Ezúttal a zenepedagógiának két népszerű mese nyújt lehetőséget egy 20 tagú kamaraegyüttes segítségével. A műsor első felében Lukácsházi Győző segítségével először átbeszélik a gyerekekkel, milyen hangszercsoportok szerepelnek az előadásban és egyben egy szimfonikus nagyzenekarban, majd játékos formában megfeleltetik az egyes állatszereplőket az egyes hangszerekkel. Így lesz a medve a nagybőgő, a három kismalac a fagott, a brácsa, illetve a klarinét és így tovább. Miután ezzel az alaptudással tisztába kerültek a gyerekek, a zenedarabokat egészen más füllel tudják figyelni. Ezt követően kezdődik a műsor hangverseny része, amikor elhangzik a két darab és a gyerekeknek egy igazi klasszikus zenei koncertben lehet részük.

A belépőjegy ára 5 lej. Jegyek válthatók a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központban munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás a 0266/361.992-es telefonszámon.
Szervezők: Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Csíki KamarazenekarTámogatók: Fenyő Hotel, Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, Tosca Vendéglő és Pizzázó


27. Országjárók-Világjárók

27_orszagjaro_vilagjaroAz Országjárók-Világjárók előadás-sorozat következő utibeszámolóját november 19-én, csütörtökön 19 órától tartjuk a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében.

 

Az előadás címe:

Öt és fél év a Himalája legelhagyatottabb zugaiban
járványok, sámánok, babonák, kuruzslások, földrengés, életveszély, isteni kegyelem Székely szemmel –

Előadó: Szatil

A belépés ingyenes!

Szervező: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ

Partnerek: Figura Stúdió Színház, SIC CARD – Székelyföldi Diákigazolvány, Gyergyó Tv, Székelyhon.ro, Gyergyói Hírlap, Gyergyói Kisújság, Fény Tv, nemtévé, Erdély.ma, morfondir.ro


Szent Miklós-napi felhívásaink

Téli Pillanatok Szent Miklós szellemében”
Képzőművészeti és fotópályázat

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és az Ifitéka, a Szent Miklós Napok keretében Téli Pillanatok Szent Miklós szellemében címmel fotó- és képzőművészeti pályázatot hirdet 16–25 éves fiataloknak.

Képzőművészet:

A pályamunka  minimalis merete: A3

Technika:

– grafika (sokszorositó grafika, hagyományos grafika, digitális grafika),
– festészet (textil, digitális)

Zsűri: Ferencz Zoltan, Szőcs Zsuzsanna, Sankó Gyatsa

Fotó:

Mérete: minimum A4-es formátum, 10 Mpx
A pályamunkákat nyomtatott formában kell leadni.

Zsűri: Dezső László, Szász Adorján, Suciu Cristian

Kategóriánként 200 lej értékű jutalomban részesülnek a nyertesek.

Az alkotásokat 2015. november 28-án, 18 óráig lehet leadni az Ifitéka irodájába.

A beérkező pályamunkákból december 3-án, csütörtökön este 17 órától nyílik kiállítás a gyergyószentmiklósi művelődési ház előterében.

A kiállítást megnyitja: Ferencz Zoltán, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művelődési Központ művészeti vezetője.


„Hogyan  képzeled el Szent Miklóst?”
 Rajzkiállítás gyerekeknek

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fészek, Gyergyói Édesanyák Egyesülete  Hogyan képzeled el Szent Miklóst? címmel rajzkiállítást szervez 5–11 éves gyerekeknek.

A beérkező alkotásokból, a Szent Miklós Napok keretében 2015. december 5-én, szombaton 10 órától nyílik kiállítás a Salamon Ernő Gimnázium tornatermében.

Tudnivalók:

• A technika szabadon választható.
• A kiállításon kizárólag egy, saját alkotással lehet részt venni.
• Az alkotó nevét és életkorát a gyerekrajzon (lehetőleg a jobb alsó sarkán) kérjük feltüntetni.
• A beérkező rajzokat nem áll módunkban visszaküldeni.

Beküldési határidő: 2015. november 27., péntek déli 12 óra

A következő helyszíneken várjuk a gyerekek rajzait:

– Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Cím: Gyergyószentmiklós, Testvériség sugárút, 9 szám
– Kelet Info Media Group ügyfélfogadó irodája Cím: Gyergyószentmiklós, Virág negyed 41/E szám
– Iroma, könyv, irodaszer, irodaszer, papírárú, tanszer bolt Cím: Gyergyószentmiklós, Virágnegyed 41. szám

További információk a Gyergyószentmiklósi Művelősdési Központban kérhetők vagy a 0266/361.992-es telefonszámon.

Kérem ossza meg ismerőseivel: