Sikeres Szent Miklós Napok

Kiértékelő

Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, a Szent Miklós Napok szervezői sajtótájékoztatón értékelték ki a város névnapi ünnepségét.

Nagy Zoltán alpolgármester elégedettségének adott hangot, és sikeresnek ítélte meg a városnapokat. A 28 helyszínen szervezett több mint 50 rendezvény többnyire teltházas érdeklődésnek örvendhetett. Volt olyan új program is, amely ugyan először került megrendezésre, de máris kinőtte magát, azaz a termet, ahol tartották. A gyerekprogramokat és a gyermek foglalkoztatásokat összefogó Zsibongóról van szó, amely a vártnál jóval nagyobb látogatottságot teremtett. Ezért a jövőben valószínűleg egy nagyobb térben kerül megrendezésre. Más változtatásra is szükség van, hiszen a Seregszemle utáni Titán koncerten kevesen vettek részt. Valószínű, hogy az időzítés nem volt megfelelő, hiszen amúgy színvonalas zenei előadásról volt szó.

Az alpolgármester kiemelte, hogy személy szerint a legjobban a város, a Gyergyói-medence tehetséges fiataljainak, művészeinek produkcióiban lelte örömét, akik kivételes tehetségükkel örvendeztették meg Gyergyószentmiklóst. Kiemelten büszkék lehetünk a Bagossy Brothers Company, a Karmazsin Népi Együttes zenészeire, muzsikusaira és énekeseire. Elismeréssel emlékezett a Gyergyói Fotóklub kiállítással egybekötött könyvbemutatójára, ahol szerinte, a Színnel-lélekkel Székelyföldön című képes album révén, egy olyan érték került a közösség asztalára, amelyet az önkormányzat is csak kivételes esetben ajándékoz oda valakinek.

Igaz, hogy némi szervezési figyelmetlenségnek köszönhetően pár perccel korábban kezdődött az előadás, de a szervezők örömmel nyugtázták, hogy a szerencsének és a fennvalónak köszönhetően sikeres lett a fényjáték, hiszen a produkció ideje alatt nem volt köd, és hiba nélkül zajlott le a bemutató. Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ  igazgatója elmondta, hogy még kell informálódjon ugyan, de szerinte ezt a fajta látványosságot az országban az elsők között Gyergyószentmiklóson mutatták be.

A Szent Miklós-i lelkület szép példájaként említették meg a szervezők azt a névtelen fiatalok által végrehajtott „éjszakai akciót”, amely során az éj leple alatt közel 200 családot leptek meg ajándékokkal. A házajtó, a kapu kilincsére akasztott, saját készítésű, névre szóló kézműves tasakokban csomagolt ajándékokat – apró figyelmességek, csokoládék, vásárlási utalványok – az önkormányzat által előre kiválasztott, sokgyermekes, hátrányos helyzetű, szűkölködő családok kapták meglepetésként. A sok hálálkodó visszajelzés ellenére az adakozók és az ajándékozók is szeretnék megőrizni névtelenségüket. Fogadjuk el, hogy akkor éjjel tényleg járta az utcákat Szent Miklós püspök – mert városunkban ugyebár nem a Mikulás repked a repülő rénszarvasok vontatta szánjával  –, és osztotta ajándékait a rászorulóknak, higgyünk a csoda valóságában.

IMG_1901Fotó: Szász Adorján

Nem készült még el a Szent Miklós Napok végleges költségvetése, de a tervezett kiadások meghaladták a 250 000 lejt. A szervezők ebből mintegy 150 000 lejt pályázati forrásokból, támogatásokból biztosítottak. A rendezvényekre nyert célirányos összegekből finanszírozták a meghívottak teljes protokollköltségeit. A városnapokra fordított összeg a lakosságra visszaosztva azt jelenti, hogy a gyergyószentmiklósiak kb. 15 lejjel járultak hozzá az ünnepségekhez, de ebből is 8 lej támogatás volt, tehát elmondható, hogy lényegében 7 lejt adtunk vissza ajándékként az embereknek a város költségvetéséből – fejtette ki az alpolgármester.

A szervezők megosztották azt az információt is, hogy az ünnep alatt a város szinte minden szálláslehetősége foglalt volt, nehezen lehetett találni helyet egy-egy megkésett vendégnek.

Czink Attila, a főzőverseny főszervezője elmondta, hogy a Magna Cum Laude koncertje mellett, a sétáló utcában lebonyolított gasztronómiai rendezvény mozgatta meg a legtöbb embert. Elmondta azt is, hogy a helyszínt megváltoztatva előbbre kellett hozni a a VI. Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny és a III. Gyergyószentmiklósi Forraltbor-készítő Verseny eredményhirdetését, mert sok csapat már összecsomagolt, készülődött haza, és később lehetetlen lett volna színpadra hívni őket.

Köszönet a támogatóknak az anyagi hozzájárulásért, a több mint 30 szervezőnek a segítségért. Hála a testvérvárosaink nagylelkűségéért, Békés, Somorja és Szigetszentmiklós is adományokkal, ajándékokkal lepte meg városunkat. Külön köszönet a város lakosságának a nagyarányú részvételért, mellyel létjogosultságot adtak a rendezvénysorozatnak. A Szent Miklós Napoknak továbbra is a bensőséges szellemiségét, családi hangulatát szeretnénk megőrizni. Maradjon ez a mi ünnepünk, barátaink, vendégeink ünnepe, akiket mi hívunk meg. Szóljon családjainkról, a találkozásról, az összetartozásról, a Szent Miklós-i lelkületünkről, hiszen ez Gyergyószentmiklós ünnepe – zárta a kiértékelőt Nagy Zoltán alpolgármester.

A rosszindulatú kritikákat, támadásokat félretéve, a kisebb hibákat leszámítva elmondható, hogy egy sikeres ünnepségen vagyunk túl, méltóképpen tisztelegtünk településünk védőszentje előtt, és nagyszerűen ünnepeltük meg szeretett városunk neve napját. Úgy gondolom, nem szabad elfelejteni, hogy 2003-ban még az volt az ünnep, amikor az önkormányzat eldöntötte, hogy a városnapok tiszteletére csütörtöktől négy napig ismét lesz meleg víz Gyergyószentmiklós tömbházaiban.

szentmiklos

Kérem ossza meg ismerőseivel: