Sikeres volt a húsvéti vásár Gyergyószentmiklóson

Első alkalommal szervezte meg Gyergyószentmiklóson április 4-én, szombaton a Hagyományos és Helyi Termékek Húsvéti Vásárát Hargita Megye Tanácsa, partnerségben a Hargita Megyei Agrárkamarával és Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalával.Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere örömének adott hangot, hogy a havi vásár Csíkszereda és Székelyudvarhely mellett most már a térségben is megvetheti lábát. Barti Tihamér megyei alelnök a megnyitón mondott beszédében reményét fejezte ki, hogy a gyergyói havi vásárok is lesznek olyan népszerűek és látogatottak, mint a csíkszeredaiak és a székelyudvarhelyiek.

vasar1_kisujsag_cover

Összesen 30 termelő és kézműves képviseltette magát a piacon, ahol jellemző módon kelendők voltak az élelmiszer-termékek, úgymint a sajtok, hústermékek, házi kenyerek, tekintettel az ünnepre.

– Fontosnak tartom, hogy megfelelő piacot építsünk ki a helyi termelőknek, ezért szeretnénk minél több településre vinni a havi vásárt, ezáltal megteremteni a lehetőséget a vásárlók részére, hogy gyakrabban találkozhassanak a helyi termelőkkel és áruikkal, így az ünnepre való tekintettel a gyergyóiak is friss, házi finomságokat tehetnek a húsvéti asztalra – mondta Barti Tihamér.

vasar3_kisujsag_cover

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szintén ellátogatott a gyergyói vásárba. Elmondta, bízik benne, hogy az elkövetkező hónapokban is sokan ellátogatnak a vásárra, és a termelők, kézművesek árui vevőkre találnak.

– Az ehhez hasonló kezdeményezéseknek köszönhetően tudunk lépésről lépésre autonómiát megvalósítani, hiszen a termelők mögött helyi munkahely jön létre, az előállított termékek pedig helyi értékeket képviselnek, amelyek minket jelképeznek és erősítenek – fűzte hozzá a megyeelnök. Megelégedéssel nyugtázta, hogy a számos ellenőrző szerv jelenléte ellenére sem értesült negatív tapasztalatokról, és reményét fejezte ki, hogy a többi székelyföldi város után itt is hagyománnyá válik a havi vásár, a jövő hónapban pedig még több termelő képviselteti magát.

Kérem ossza meg ismerőseivel: