Sok eső, erős szél, havas eső várható a hétvégén

Két sárga riasztást adtak ki a meteorológusok

Sok esőre figyelmeztető sárga riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) nyolc megyére. Szombat reggeltől ugyanakkor országszerte erős szélre és vegyes csapadékra lehet számítani.

Az első sárga riasztás Szeben, Brassó, Argeş, Vâlcea, Gorj, Krassó-Szörény, Fehér és Hunyad megyére érvényes péntek déltől szombat reggel 8 óráig. Itt záporok, zivatarok lesznek, a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25 litert, helyenként a 30 litert négyzetméterenként. 1800 méteres magasság fölött havas eső várható.

Szombat reggel 8 órától vasárnap délutánig erős szélre, vegyes csapadékra, havazásra, a hegyekben hófúvásokra figyelmeztető sárga riasztás lesz érvényben az ország egész területén. Valamennyi régióban megerősödik a szél, 50-65, helyenként akár 70 km/órás széllökések várhatók.

Erdélyben, Máramarosban, Körösvidéken és Moldva északi részén szombat este és a vasárnapra virradó éjszaka vegyes csapadékra kell számítani. A hegyekben 70-80, a gerinceken 90-110 km/órás sebességgel fújhat a szél, havazás és hófúvások lesznek.


Első- és másodfokú árvízvédelmi készültség több megyében

Péntek estétől érvényes másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) négy megye folyóvizeire; több megyében érvényben van délelőtt 11 órától egy elsőfokú (sárga) riasztás is.

A hidrológusok szerint péntek este 6 órától szombat éjfélig nagy mennyiségű víz áradhat le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Béga (Temes megye), Pogányos, Berzava (Krassó-Szörény és Temes megye), Karaş és Néra (Krassó-Szörény megye).

Ugyanakkor péntek délelőtt 11 órától vasárnap 14 óráig a következő folyók vízgyűjtő medencéjében a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet: Tisza, Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Kraszna (Szatmár megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér megye) és Maros (Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye).

Elsőfokú árvízriasztás érvényes továbbá a következő folyók vízgyűjtő medencéjére is: Ó-Béga, Béga (Temes megye), Temes, Berzava, Moraviţa (Krassó-Szörény és Temes megye), Karas, Néra (Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), a Duna Vaskapu I. fölötti szakaszának kis mellékfolyói (Krassó-Szörény megye), Zsil, Motru (Hunyad, Gorj és Mehedinţi megye), Gilort (Gorj megye), Olt (Vâlcea és Argeş megye), Olteţ (Gorj és Vâlcea megye) és Beszterce (Suceava megye).


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: