Sorin Cîmpeanu: a gyermekével törődő szülő megveszi a Covid-tesztet

Az online oktatásra való áttéréshez két feltételnek együttesen kell teljesülnie

A 3 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken online oktatásra térnek át következő hétfőtől azok az óvodák és iskolák, amelyek személyzetének átoltottsága pénteken kisebb volt 60 százaléknál – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu hangsúlyozta, hogy az online oktatásra való áttéréshez a két feltételnek együttesen kell teljesülnie. Azaz a személyzet átoltottsága mellett számít a település fertőzöttségi rátája is, és minden hétfőn a pénteki átoltottsági adatokat veszik alapul.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a karantén időtartamára vonatkozó szabályok módosulása miatt módosulni fog a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendelete az oktatás lebonyolításáról.


Sorin Cîmpeanu: a gyermekével törődő szülő megveszi a Covid-tesztet, ha lehetősége van rá

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn azt tanácsolta a szülőknek, hogy ha lehetőségük van rá, vásároljanak koronavírustesztet és szűrjék a gyerekeiket.

A tárcavezetőnek a sajtótájékoztatóján tették fel a kérdést, miszerint az iskolai nyáltesztek leszállításának akadozását figyelembe véve tanácsolja-e a szülőknek, hogy maguk vásárolják meg gyerekeik számára ezeket a Covid-teszteket.

‘Ha érdekli őket a gyereke egészsége, akkor azt tanácsolnám, hogy vegyék meg a teszteket. Elnézést kértem a szülőktől az állami intézmények nevében, amelyek nem tudták biztosítani az akadálymentes beszerzést. A gyermekével törődő szülő, ha teheti, megveszi a teszteket, és köszönettel tartozunk neki, mert nemcsak a saját gyermekét, hanem az egész iskolai közösséget védi’ – válaszolta Cîmpeanu.

Hozzátette, a hétfői nap folyamán érdeklődött, de még nincsenek új információk az iskolai nyáltesztekre kiírt közbeszerzési eljárásról.

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője múlt héten kijelentette, hogy a tanintézeteknek szánt nyáltesztek beszerzésére kiírt versenytárgyalást megfellebbezte az egyik pályázó cég, ezért nem tudják aláírni az újabb szerződéseket.

Arafat rámutatott, a központosított közbeszerzési eljárásokkal foglalkozó hivatal december 5-én közölte, hogy az iskolai antigén gyorstesztekre kiírt versenytárgyalás eredményét megtámadta az egyik cég, így amíg nem születik alapfokú döntés az ügyben, nem tudnak újabb szerződést aláírni.


Január 21-e és 25-e között érkezik az országba az első szállítmány az 5-11 év közöttieknek szánt Covid-vakcinából

Január 21-e és 25-e között érkezik meg Romániába az első szállítmány az 5 és 11 év közötti gyerekeknek szánt koronavírus elleni vakcinából – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Első körben 114 ezer dózist osztanak ki az oltóközpontoknak ennek a korosztálynak a beoltására.

A RoVaccinare platform múlt csütörtöki közlése szerint az immunizálás az 5-11 évesek esetében is a kijelölt oltóközpontokban és a családorvosi rendelőkben történik.

Ez a korosztály kisebb dózist kap a Pfizer oltóanyagából, mint a 12 éven felüliek (10 mikrogrammot, míg a 12 év fölöttieknél 30 mikrogramm az adag), de a többi korcsoporthoz hasonlóan ők is két dózisban, 21 nap különbséggel kapják meg a vakcinát – tájékoztatott a minisztérium.

Az 5-11 éves gyermekeknél a szívizomgyulladás kockázata rendkívül alacsony, jóval alacsonyabb, mint a 12-17 éveseknél. Az Egyesült Államokban 8,7 millió adag oltás beadása után mindössze 12 szívizom-gyulladásos esetet regisztráltak – emlékeztetett közleményében a tárca.


Cîmpeanu: idén nem javítanak dolgozatokat a tavalyi országos vizsgákon súlyos hibákat elkövető tanárok

Idén nem vehetnek részt a vizsgáztató bizottságokban azok a tanárok, akik a tavalyi országos felmérők és érettségi dolgozatok kiértékelésekor súlyos hibákat követtek el – közölte hétfőn a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu a Szülői Bizottságok Országos Szövetségének képviselőivel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatót. Beszámolója szerint tárgyalópartnerei többek között azt kérték a minisztériumtól, hogy a vizsgadolgozatok kiértékelése számítógéppel történjék.

A tárcavezető elmondta, egyetértett a szülők képviselőivel abban, hogy egységesíteni kell a diákok tudásának felmérését és fel kell számolni a román tanügyi rendszerben létező méltánytalanságokat. Közölte: ígéretet tett arra, hogy a szülőket is be fogják vonni az új tanügyi törvény tervezetének kidolgozásába.

Cîmpeanu beszámolt arról is, hogy hétfőn távértekezletet tartott a prefektusokkal az iskolaelhagyásról, amely szerinte elsősorban vidéken aggasztó jelenség. Emlékeztetett arra, hogy a kormány egy programot indított a jelenség leküzdésére. Ennek keretében március végéig 750 iskola kap egyenként 200.000 euróig terjedő támogatást, amit konzultációs órákra, pályaorientációra, tanácsadásra költhetnek. A támogatásból az iskolák a tanulást vonzóbbá tevő eszközöket is beszerezhetnek – tájékoztatott a miniszter.

Hozzátette: a kormány emellett 3200 kisbuszt is beszerez a tanintézeteknek a diákok iskolába járásnak megkönnyítésére. Cîmpeanu reményét fejezte ki, hogy az idéntől átalakított ösztöndíjrendszer is hozzájárul majd az iskolaelhagyás csökkenéséhez.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: