Soros havi ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Egyhangúlag megszavazták a megye ifjúsági stratégiáját

Első napirendi pontként egyhangúlag megszavazták Hargita megye ifjúsági stratégiáját szerdán, november 25-én, szerdán este Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén. Az ifjúsági stratégia a 2015–2020 közötti időszakra határozza meg azokat az irányelveket, amelyek szerint a megye fiataljait segítik az itthon elképzelt jövő megalapozásában. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a stratégiát mint Hargita megyei jó gyakorlatot belefoglalná abba az európai uniós ifjúságpolitikai jelentésébe, amelyet a Régiók Bizottsága raportőreként készít. A megyeelnök ennek kapcsán megjegyezte, hogy a dokumentumnak mérhető eredményei lesznek.

– A fiatalokról a politikában keveset beszélnek, ezen kell változtatnunk, hiszen ahhoz, hogy a fiatalok jövőképe változzon, a döntéshozóknak is változtatniuk kell az alkalmazott politikán a témában. Biztatnunk kell a fiatalokat, hogy vegyenek részt a döntéshozásban, hogy az valóban róluk szóljon, hogy ők legyenek annak haszonélvezői – hangsúlyozta Borboly Csaba hozzátéve, Hargita Megye Tanácsa jó példával igyekszik elöl járni ezen a téren.

A stratégiát két évig tartó széles körű egyeztetéssorozat előzte meg, ennek eredményeként a következő időszakra négy kiemelt területet jelöl meg, amelyen fokozott beavatkozásra van szükség. A társadalmi részvétel kiemelten fontos, hogy a fiatalok hatékonyan érvényre juttathassák érdekeiket az össztársadalmi kérdésekben. Egy másik fontos terület az aktív és minőségi szabadidő eltöltése, ezen a téren fejleszteni kell a jelenlegi infrastruktúrát, sportlétesítményeket és táborokat, illetve bővíteni a szórakozási lehetőségeket és megteremteni annak biztonsági feltételeit. Ennek kiegészítéseképpen a harmadik főtengely a megfelelő kultúra és életmód kialakítása. A negyedik terület a képzéshez kötődik, a megyeelnök megfogalmazása szerint az élethosszig tartó képzés nagymértékben hozzájárul a fiatalok munkaerőpiaci integrációjának elősegítéséhez, vagyis a stratégiának végig kell kísérnie az egyént az általános tudás és műveltség fejlesztésétől a szakképzésen át a felsőoktatásig.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a diákok a középiskola elvégzése után ne azon gondolkodjanak, hogy melyik országban vállaljanak munkát, hanem akarjanak, merjenek itthon vállalkozni, ugyanakkor a külföldön lévő fiataljaink akarjanak hazajönni, és itthon indítsanak vállalkozást a külföldön összekovácsolt pénzből – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Tanacsules_2015nov25_5

Kozma István megyei tanácsos és ifjúsági vezető üdvözölte, hogy napirendre került a stratégia, és jelezte: több ifjúsági szervezet is igényt tart rá. A szavazást követően a megye elöljárója egy-egy példányt adott át a frakcióvezetőknek, hogy a politikai alakulatokon belül is kiemelten foglalkozzanak a fiatalokkal. A dokumentum román nyelven tanulmányozható a
http://judetulharghita.ro/consiliul/hotarari/proiecte-de-hotarari-si-dispozitii.html?a=search&f3763=strategie linken, hamarosan elérhető lesz magyar nyelven is.

Fejlesztési társulás a gyergyói sport fellendítésére

A Hargita–Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás létrehozásáról is döntöttek a tanácsosok, amelyet közösen alakít meg Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószentmiklós önkormányzata. Ezzel az a céljuk, hogy a legnagyobb hatékonysággal kihasználhassák a nemrégiben felújított gyergyói műjégpályát, és a térségben fejlesszék több sportág tevékenységét. Borboly Csaba ennek kapcsán kiemelte Barti Tihamér alelnök szerepét, aki sok munkát áldozva igyekszik javítani a térség sportteljesítményét. Danguly Ervin megyei tanácsos szintén méltatta az alelnök munkáját megjegyezve: jelenleg nagyon sok gonddal küzd a gyergyói sportélet, ezen pedig remélhetőleg az új fejlesztési társulás nagymértékben tud javítani.

Járdaépítés Hargita megye településein 2015–2018 között

A döntéshozók elfogadták a Járdaépítés Hargita megye településein 2015–2018 között című keretprogramját is. A megye 785 kilométeres megyei besorolású úthálózatából 300 kilométernyi szakasz településen belül található, számos helyen a gyalogosok forgalmas út mellett közlekednek. A program, a megyei tanács Kisvíz és Kisvillany programjához hasonlóan, hiánypótló, amellyel sok település egyik jelentős problémáját sikerül majd megoldani.

Kérem ossza meg ismerőseivel: